Szeletelt tégla burkolatVágott, szeletelt tégla kültérben

Szabad-e szeletelt, vágott téglát kültérben használni burkolatként?

Kell-e impregnálni és mikor?

Mivel ragasszunk a felületre?

Ha függőleges felületre ragasztod, akkor a kifagyás veszélye nem jellemző, mivel a víz nem áll rajta folyamatosan, nem tudja annyira beszívni a nedvességet a tégla. Ezért az impregnálás akár ki is hagyható.
Ha vízszintes felületre (padlóra,ülőpadra,kerti bútorra stb,) is kerül szeletelt tégla, akkor azt mindenképpen impregnálni kell. Sokféle anyag van forgalomban, de amit ajánlani tudok, az a Murexin, vagy a Mapei terméke. Ezek talán drágábbak, de utólag megtérül a minőségen a többletköltség.
Fontos még a ragasztóanyag jó megválasztása, mivel a hőingadozás miatt a tégla szeletek feljöhetnek a felületről. A flexibilis ragasztók közül azt kérd, amelyik fagyálló is. Ezek között is van gyengébb és erősebb kötőerejű, (de ezt a legtöbb helyen nem tudják még az eladók sem). Nagy hőingadozás esetén, (pl. déli, napsütésnek erősen kitett homlokzat), ajánlom a fagyálló, jobb minőségű flexibilis ragasztókat, normál körülmények között jó a gyengébb is.
Sok sikert kívánok a munkához!
Ha elkészült a nagy mű, örömmel venném, ha kaphatnék néhány fotót a kész munkáról, hogy kitehessem a galériába!

 

 

Be Sociable, Share!

11 hozzászólás “Vágott, szeletelt tégla kültérben” bejegyzésre

 • M.A.:

  Tisztelt Téglárium!

  Az oldalon olvastam, hogy majd a GYIK részben mindenféle hasznos tanácsok adnak, meg bátorítanak házi kivitelezésre, amiben ugyanitt kivitelezési segítséget adnak.
  Na pont ez kell nekem! Gyorsan irány a GYIK!
  Katt, …, s semmi. Sajnos semmi.
  Miután a neten igencsak nem található használható iránymutatás, kezdem azt gondolni, hogy a “burkoló lobbi” keze van a dologban.
  Én szeretnék magam készíteni egy kül és egy beltéri tégla járófelületet, de leginkább csak olyan tanácsokat olvasok, hogy ezt tanácsos szakemberrel kiviteleztetni.

  Tudnak valóban hasznos leírást adni házi kivitelezéshez?

  Köszönettel,
  .MA.

  • Téglárium:

   Kedves M.A.!
   Az észrevétel teljesen jogos, mármint az a része, hogy hol vannak azok a “híres” tanácsok. A burkoló lobbi viszont nem mi vagyunk…
   Nagyon örülünk annak, hogy van érdeklődés a témára, ez egy okkal több, hogy igyekezzünk a tartalomfejlesztésel! A hamarosan induló hírlevél sorozatban és a blogban tervezzük az egyes szakmai kérdéseket tárgyalni.
   Ha szeretne kivitelezési tanácsot,addig is szívesen segítünk személyesen vagy telefonon.
   Hívjon a 06 20 355 77 14-es telefonszámon!
   Üdvözlettel: Vámos Tamás

 • M.A.:

  Kedves Tamás!

  Köszönöm a választ, keresni fogom.
  A “burkoló lobbi” megjegyzésem egy általános tapasztalatból fakad. Sajnos úgy érzem, hogy a szakemberek sokszor misztifikálják a feladatokat, ahelyett, hogy valóban segítenének első reflex az, hogy jobb ha szakemberhez fordul a hétköznapi polgár, ahelyett, hogy maga kezdene bizonyos munkákba.
  És sajnos a botott tégla/vágott tégla lerakása ennek tipikus esete. Értem én azt, hogy a lerakása macerás, mert nem mm pontosak a darabok. meg a fúgázás sem evidens. De pont ezért, ha valaki maga akar ezzel otthon szöszölni, had szöszöljön! Végül is nem rakétatudományról van szó.

  Üdvözlettel,
  .MA.

 • B Margit:

  Kedves Tamás!

  Gratulálok! Ez az oldal, és mindaz, amit csinál, fantasztikus!!!!
  Én is szakmai tanácsot kérnék: négyzet alakú, 4×4-es süllysztett kert kialakításába kezdtünk, az oldala 5 sor tégla lenne, amelyből 4 sor a föld színéig. Attól félek, hogy mivel egyik oldalán a földdel érintkezik, a téglák nem bírják majd a téli fagyokat. Mit tanácsol?

  Üdvözlettel: Margit

  • Téglárium:

   Kedves Margit!
   Köszönöm az elismerő szavakat!
   A földdel érintkező oldalon szigetelheti bitumenes szigeteléssel, vagy impregnálhatja is.
   Mindkét esetben a szabadon maradó oldalon szükséges még az impregnálás. Nem is a kifagyást érzem annyira veszélyesnek, inkább a salétromosodás elleni védelem miatt javasolt a szigetelés. Ha nagyon precíz akar lenni, akkor a föld és a tégla közé rakhat még egy kb. 5-10 cm-es kavicságyat, hogy a vizet a faltól távol tartsa.
   Ha elkészült a kert, szívesen megnézném a fotóját, sőt, ha megengedi, akkor a galériába ki is tenném!
   Sok sikert! Tamás

 • Tujnerné Cs. Zsuzsanna:

  Tisztelt Vámos Tamás!

  A kb. 70 éves házunk lábazatára vettünk a napokban belső szeletelt téglát. Érdeklődöm, hogy lehetne-e régi beton járdalapokra (az udvaron nagyobb egységek vannak kb 100x150cm,a járdán pedig kb.30×40-es betonlapok)is rárakni? Ha igen, milyen módon és anyaggal? Bírná a fagyokat a tégla? Segítségét előre is köszönöm!

  üdvözlettel: Tujnerné

  • Téglárium:

   Kedves Zsuzsanna!
   A beton járdalapokra fagyálló flexibilis csemperagasztóval ragassza fel a szeletelt tégla lapokat. Fugázás után mindenképpen impregnálni kell, ahogyan azt a bejegyzésben már írtuk is. A szeletelt téglát ne felejtse el beáztatni, ez is fontos a ragasztó jó kötéséhez. A felületet portalanítani kell. Ha még soha nem csináltak ilyet, érdemes szakemberre bízni a munkát, mert sok olyan szakmai fogás van, amit leírni itt kevés a lehetőség. Talán a hosszú téli estéken majd csinálunk erről egy oktató videót…
   Ami fontos még, hogy a meglévő hézagokon ne vezesse át a lapokat, tehát a régi egységek maradjanak meg ezután is, és az ezek között megmaradó hézagokat is fugázza, impregnálja. Ez amiatt fontos, mert az egyes táblák külön mozoghatnak a hőtágulás hatására, és ha ezeken keresztbe fektetné a szeletelt tégla lapokat, azok könnyen megrepedhetnének, beázhatnának, aztán szétfagyhatnának a mozgástól. Ezt tudja megelőzni a dilatációs hézagok meghagyásával, és szakszerű kialakításával.
   Remélem, hasznos volt a válasz, ha további kérdése van, szívesen állunk rendelkezésére.
   Üdvözlettel: Vámos Tamás

 • K. István:

  Tisztelt Tamás.
  Szeretnék egy grillsütőt, bográcsozót építeni. Érdeklődnék, hogy minden nagyméretű monogrammos tégla alkalmas erre a célra, mert szemmel láthatóan nem egyforma minőségüeg, nemelyik nagyon kemény szerkezetű sötét piros vagy bordó szinű a kővágó korong alig viszi csak füstöl, szikrázik. Valamelyik pedig érezhetően puhábbak világos barna, homokszínüek künnyen eltörnek a flexkorong vágja mint a vajat. A téglák egy épületből származnak, egyforma W.J. monogramm van rajtuk. Használhatom-e vegyesen a téglákat(a puhábból több van) a fent említett célra, egyformán fognak viselkedni a hő hatására? Válaszát előrre s köszönöm.
  Tisztelettel István.

  • Téglárium:

   Kedves István!
   A keményebb tégla megfelelőbb erre a célra.
   Mivel a régi téglák alapvetően jobb minőségűek, mint a mostaniak, annyira, hogy még külön kémény téglát sem használtak, ezért valószínűleg mindkét tégla alkalmas rá.
   Azért érdemesebb egy féléből, mert az azonos tégla biztosan egyformán viselkedik.
   Köszönjük a bizalmát!
   Üdvözlettel: Tamás

 • Koncz Árpád István:

  Tisztelt Téglárium!

  Télikertet építünk, melynek felső burkolását szeletelt téglával akarjuk. A betonfelületre, mely már több éves és jól kiszáradt és tető alatt van, cca. 2 cm vastag kemény, járható kőzetgyepot szigetelést teszek és erre akarom a szeletelt téglát ragasztani. Értem az impregnálást, a flexibilis ragasztót. Ami fontos számomra, hogy a 25x12x2 cm-es lapra vágott szeleteket milyen fugázási távplságra tegyem, tekintettel arra, hogy a bontott szeletek oldalai nem szabályosak minden darabnál, mivel kell fugázni? A fugázó anyagot úgy kell bevinni, hogy a felületen ne maradjon, mert nem lehet róla letakarítani. Netán fugázás előtt valamilyen impregnáló anyag létezik, amivel lekenjük a felületet és akkor a fugázás hasonlóan elvégezhető, mint a járólapnál, vagy csempénél. Milyen eszközöket használjunk a fugázáshoz. Halolottam fugázó pisztolyról, fugázó kanálról. Ha vannak ilyenek, ezeket hol lehet kapni?
  Tisztelettel: Árpéád

  • Kedves Árpád!

   Most vettük észre, hogy írt nekünk, talán még időszerű a válasz.
   Igazából mindegyik kérdéséből érződik, hogy alaposan átgondolta, és gyakorlatilag ki is találta a válaszokat!
   A fugázásra 1,5-2 cm-t szoktunk javasolni, pontosan jól látja az okot, hogy miért. Ez a távolság már elegendő, hogy az egyenetlenségeket felvegye.

   A fugázó anyagokról:
   Fugázni lehet a ragasztóval is, vagy fugázóval, inkább pénztárca és ízlés kérdése, melyiket veszi meg.
   Többféle verzió van. Színben lehet játszani, lehet kapni oxid porfestéket, amivel meg lehet színezni a fugát. Arra számítsunk, hogy bármivel fugázunk, száradás után lényegesen világosabb lesz, mint nedvesen. Többféle színhatás érhető el, angoloknál, hollandoknál divat, hogy majdnem mész fehérségű fugát alkalmaznak. Ha világosabbat akarunk, akkor mindenképpen meszes malterral kell dolgozni. Mész helyet csemperagasztót használhatunk a cementhez meg a homokhoz. Lehet játszani a szemcsemérettel is. Össze-vissza rakott, várfok- hatású stílusnál használhatunk zsákos falazó habarcsot, cégenként más a szemcseméret, de létezik egészen durva apró sóderszemcsés, amitől egészen antik, várfal hatású lesz a felület. Lehet egészen finom anyagot is keverni, attól függ, kinek mi tetszik, színezni lehet utólag sárgásra, barnásra, ízlés kérdése. Kimondottan erre a célra kapható zsákos fugázó anyag, készre van keverve, színben is van választék. Olyan sűrűre keverjük, ami szükséges. Ha fugázó zsákból nyomjuk, akkor lehet hígabbra. Sokkal erősebb anyagok, mint a régiek, nem kell aggódni, hogy kipotyog.

   Fugázás:
   Jó ötlet az impregnáló, szoktuk is javasolni. Ebben az esetben is figyelni kell arra, hogy időben le legyen törölve, de jobbak az esélyek. Viszont mint impregnálás, nem teljes értékű, ha utána nem kenjük át a teljes felületet, fugával együtt!
   A fugázó szétkenődéskor arra kell figyelni, hogy akkor töröljük a felszínt, amikor a fugát már nem kenjük ki, de még teljesen nem kötött meg.
   Egyébként ha nem a síkra kent módszerrel dolgozunk, (de az amúgy sem esztétikus,) nem kenődnek össze a szeletek, csak a minimális mértékben megy mellé.

   Milyen eszközzel fugázzunk?
   A legegyszerűbb és legolcsóbb módszer, amit a cukrászoktól eleshetünk, hogy egy sittes zsák, avagy egyéb erős anyagú zsák sarkát ívesen levágjuk, és mint egy nyomózsákból a tejszínhabot a fugák közé nyomjuk belőle a fugázó anyagot. Olyan vastag lyukat vágjunk, ami arányban van a fugánk szélességével. Kicsit hígabbra kell keverni, mint amit falazáshoz használnánk, hogy könnyebben kijöjjön a zsákból. Annyira legyen híg, hogy könnyű legyen kinyomni belőle. Az egyik kezünkkel folyamatosan tekerjük össze a zsákot, ezzel nyomva ki belőle az anyagot, a másik kezünkkel, két ujjával pedig szabályozzuk a lyukon át kijövő anyag mennyiségét. Ha elég híg az anyag, így nagyon szépen szabályozható, hogy mekkora mennyiség jöjjön egyszerre, ezzel tudjuk szabályozni, mennyi anyagot engedjünk a fugák közé. Arra kell figyelni, milyen sűrű az anyag, de ezt úgyis érezni fogjuk, mert ha sűrű, nem jön ki, és hogy csomómentes legyen, mert ha csomó megy a hézagba, beleszorul, és nem lehet kiszedni.
   A másik módszer: Vagy fugázó késsel kihúzzuk, vagy ujjal ívesre húzzuk a tégla széléig. Külső szeletnél mindenképpen ezt a variációt ajánljuk, mert a külső szeletet síkra fugázva nagyon el lehet rontani az összhatást, nem ajánlom, hogy valaki ezzel kísérletezzen. Padlóburkolat fugázásánál kiskanál is szóba jöhet, amit falon nem annyira tudunk használni. Ez amiatt praktikus, mert a tégla szeletek között nem marad mély rés, ha a lapok széléig, -és nem tovább!- felkenjük vele a fugázó anyagot, így nem lesznek a fugának belső sarkai, ahol a szemét meg tud ülni. Használhatunk egy kisebb darab levágott gumislagot is, ha féltjük az ujjunkat. Ha a kezünket használjuk, húzzunk műtőskesztyűt, majd arra egy erős műszálas kesztyűt, így a mész nem marja szét a kezünket.
   Fugázó pisztolyt is használhat, építőanyag áruházakban lehet kapni, van belőle olcsóbb és egészen drága ipari minőségű is. Fugázó kanálnak megfelel a konyhából kölcsönvett darab is. 🙂 Vagy ahogy írtuk, az ujjunk, vagy egy slag-darab.

   Most egy lélegzetre ennyit sikerült, telefonon is szívesen segítünk:+36 20 355 77 14
   Vámos Tamás

Itt lehet hozzászólni !

*

Bemutatkozás

Elérhetőségek:

Rendelések, árukészlet, határidők:

Akiket kereshet:

Telephelyi irodai telefon
:
06 20 284 29 40

Muhari Benjamin tulajdonos, ügyvezető
06 70 370 70 22

Adminisztráció, számlázás, e-mail, "nem érem el a telephelyet" típusú kérdésekben:
Vámos Katalin
06 20 483 15 53
info@teglarium.hu

Pecsétes és faragott téglák:
Vámos Tamás
06 20 355 77 14

Muhari Eszter társtulajdonos
06 70 946 45 71

Figyelem! Új e-mail címünk van!
(A régi is működik, de erre fogunk áttérni.)

Új e-mail: info@teglarium.hu

Telephely: Budapest, XIV. Tatai utca 1. Nyitva 8-18 hétköznapokon!

A kollégákat rengetegen hívják, ha nem veszik fel azonnal a telefont, türelmüket kérjük, mindenkit igyekszünk visszahívni! Sürgős esetben SMS-ben kérjen visszahívást! Megértésüket köszönjük!

HVG TANÚSÍTVÁNY

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

var head = document.getElementsByTagName('head')[0]; scriptObj = document.createElement("script"); scriptObj.setAttribute("type", "text/javascript"); scriptObj.setAttribute("charset", "utf-8"); scriptObj.setAttribute("async", true); scriptObj.setAttribute("src", 'https://front.optimonk.com/public/1155/js/preload.js'); head.appendChild(scriptObj);

Ez a weboldal ún. sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérjük, hogy engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. Még több info

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal (ahogy minden más weboldal is,) ún. "cookie"-kat, azaz "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "engedélyezem" feliratra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Köszönjük, ha velünk tart!

Bezárás