Melyiket szeressem?

Avagy: külső vagy belső szeletelt téglát válasszak?

Te sem tudod, mit is szeretnél tulajdonképpen?  Mire jó a belső szelet? Mitől más a külső szelet? Van-e jelentősége annak, hová fogom felhasználni? Annyi ismeretlen tényező van, teljesen bele vagyok zavarodva…
Ha magadra ismersz, neked született ez a bejegyzés!

Megpróbálok segíteni a döntésben azzal, hogy leírok néhány szempontot és az árakat, ezzel talán megkönnyítem a választást.

A külső bontott tégla szeletek és a belső szeletek textúrája és felülete között nagy különbség van.

Bontott tégla textúraA külső szelet felülete sokkal jobban hasonlít a bontott tégláéhoz.  Ha ügyesen sikerült a kivitelezés, nem is lehet megmondani, milyen vastagok a szeletek, ill. bontott tégla bújik-e meg a falban.
A külső szeleten jobban meglátszanak az idő nyomai. A felülete érdes, néha hajszálrepedésekkel  teli, és  ahogy tapasztaljuk a vevőinknél, valakinek éppen ez a szép, és mások ettől vannak rosszul. Ettől rusztikus az egyik embernek, a másik azt mondja, “jaj, ennek nincs meg az összes éle”.
 
 
Nagyon fogod szeretni, ha a valódi, eredeti bontott tégla fal látványát szeretnéd az otthonodba vinni, de az egész téglához kevés a helyed.
 
 
Bontott tégla textúraA belső szelet inkább “steril”, modern benyomást kelt, mivel a felszíne sokkal simább. Miközben a vágókorong keresztül hasítja, előkerülnek a belsejében szunnyadó kis agyagdarabkák, kavicsok, és ettől gyönyörű, texturált látványa van a szeleteknek. Emlékeztet a márványra, ahogy a színek keverednek, és játékos mintákat rajzolnak a szemünk elé.
Ha Te is azok közé az emberek közé tartozol, akik szeretik a pontos vonalakat, akkor jó hírem van, mégpedig az, hogy a belső szelettel elégedett leszel, mivel az sokkal szabályosabb, az élei is épebbek, nem látszik rajtuk, ha egész korukban meg is csorbultak, vagy lepattant belőlük egy kis darabka.

 

Kisméretű vagy nagyméretű szeletelt tégla lenne jó?

A nagyméretű tégla régebbi, más technológiával készült, és emaitt rusztikusabb hatású, a belseje is struktúráltabb, mivel az agyag nem volt olyan egyenletes szemszerkezetű. Sőt! A vetőládába még kavicsokat is szórtak, vagy az elrontott, túlégetett téglák darabjait!
A kisméretű bontott tégla sokkal fiatalabb, a gyártása során fejlettebb technológiát használtak, rövidebb ideig, nagyobb hőfokon égették. Ettől ridegebb, kevésbé rugalmas.
A kisméretű vörös téglát sokan szeretik, mert “csengős” a hangja, és azt gondolják, biztosan tartósabb lesz a burkolat, de ezt a tévhitet szeretnénk most eloszlatni! Amiatt, hogy keményebb, kevésbé rugalmas. Példának okáért gondolj csak arra a különbségre, amikor egy gumilabdát ejtesz le, és amikor egy poharat….
Emiatt pedig a hőmérsékletkülönbség okozta mozgásokat, zsugorodást és tágulást is rosszabbul viseli. Beltérben ennek nincs különösebb jelentősége,  persze ha nem készülsz húst klopfolni rajta…
Amit fontos  még figyelembe venni, a burkolni kívánt felület mérete. Egyrészt amiatt, mert a nagyméretű tégla modulmérete nem a mai 25-ös alapegységre épül, míg a kisméretű tégla éppen úgy 25-ös, mint a mai Porotherm tégla.  Emiatt ha egy falszakaszt, ahol a fal új téglából készült, le szeretnél burkolni, jobban jársz, ha a vele megegyező hosszúságú szeleteket választod, mert kevesebbet kell majd vágni, kevesebb lesz a hulladék, és végső soron több pénz marad a zsebedben!
Ökölszabályként tudnod kell azt is, hogy minél kisebb egy felület, célszerű a léptékében hozzá igazodó méretű burkolóanyaggal burkolni. Pl. egy kis fürdőszoba padlóját ne a legnagyobb méretű padlástéglával burkold, rendelj inkább kisméretű téglából keresztben vágott szeleteket, amik méretük miatt tágítani fogják a teret a pici helyiségekben is!

Hol szeretnéd felhasználni?

Nem mindegy, hol szeretnéd felhasználni burkolatként, mert pl. egy konyha falán gyakori a kifröccsenő zsiradék, ezért ide a belső szeleteket javaslom inkább, mivel azokat -impregnálás után- könnyebben át lehet törölni. A külső szeletek felülete annyira rusztikus, hogy ha abba beleül a zsír, nehezebb kiszedni. Persze ízlés dolga, gyönyörű szép, és ha jól be van impregnálva, bírja a “csiszatolást”. 🙂
Fürdőszoba, lábazati burkolat vagy egyéb, kevésbé piszkolódó felületeken nyilván ez nem jelent akkora problémát, lehet, hogy ott inkább a rusztikusság a cél. Nálunk a nappali egyik fala készült bontott téglából, azt hittem, meg fog ülni benne a por, de egyáltalán nem látszik porosnak, piszkosnak! Egyszerűen le lehet porszívózni, ha úgy érzed, eljött a nagytakarítás ideje.
Padlóra is nagyszerűen lehet használni. Erről írtunk már a blogban.

Az árak:

Tisztában vagyok vele, ha az ember építkezik, akkor bizony a költségek -legalábbis többnyire- igenis beleszólnak a választásba.  Azt se felejtsd el, a kevesebb: néha több.
Ha jól választasz, és okosan tervezed meg a burkolatot, akár minket kérsz meg rá, akár magad vágsz bele, nagyon sokat spórolhatsz!

(Kisméretű és nagyméretű tégla esetén is ugyanazok az árak!)
A mindenkori készletről érdeklődj telefonon vagy kérj árajánlatot!
 
Külső szelet: 7.000,- Ft/m2.
Konyhakészre savazva 9.000,- Ft/m2, így nem kell porolni a tisztításával a lakásban!
Belső szelet:
2.500 Ft/m2.

lapjával vágott külső és belső szelet: (30×15×1,5-2 cm) ára 7.500 Ft/m2.

Mivel ezt a méretet mind a nagyméretűből, mind a kisméretűből sokkal ritkábban keresik, nem tartunk készleten, csak megrendelésre vágjuk, ezért kb. 30% előleget szoktunk rá kérni.

A mérete és az arányai mások, mint a megszokott bontott tégla felülete, inkább a csempére hasonlít.

Szeretnéd pecsétes, címeres téglával feldobni a felületet?

Ennek semmi akadálya, de vigyázz! Ha nem szépen találod ki, hol legyenek a pecsétes téglák, vagy túl sokat raksz belőle, akkor csúnya is lehet az eredmény. Általában ha kb. 1 db-ot építesz be négyzetméterenként, akkor nagyon nem tudod elrontani.

Nem szép, amikor egy álló formátumú téglát beraknak fektetve, inkább keresd meg azt e helyet, ahol pont egy álló tégla esne jól a szemednek. Azt ne is említsük, mikor fejjel lefelé raknak be egy feliratot! (Bevallom, sok ilyet láttam már, sajnos van olyan “szakember”, akinek fogni kell a kezét, hogy ne rontsa el. Tisztelet a kivételnek!)

Figyeld meg, hol vannak a felületnek a “nevezetes pontjai”, a súlypontja, és próbáld meg úgy rakatni a kőművessel a burkolatot, hogy oda essenek a dísztéglák. Ne gondold, hogy ez túl nehéz feladat, húzz oda egy széket, vagy egy malteros vödröt, és üldögélj egy kicsit előtte, képzeld magad elé, amit majd látni fogsz. Meglátod, jobb kedvvel fogsz felkelni, egyrészt mert pihentél egy kicsit,  másrészt jobban el tudod majd képzelni, milyen lesz ott ülni a fotelben egy csésze gőzölgő kávéval. Több reménnyel, jobban fogod tovább bírni az építkezést, ha már el tudod képzelni elkészülve!

Na és ennek az árai?

A kevésbé különleges pecsétes téglák ára 2000 Ft/db tisztítva, savazva. A magyar címeresek 3500 Ft/db. A különlegesebb darabok ára, mint például grófi, kastély téglák 5000 ft/db.
A vágás ára  500 Ft/db. Vannak készre vágva is címeres szeletek, a vastagságuk kb. 2,5- 3 cm. A magyar címeres monogramos vágott tégla 3.500 Ft. A 15×15 cm-es, csak a magyar címer kivágva a tégla középső részéből 2,5 cm vastagságban szintén 3.500 Ft/db.

Igyekeztem minden kérdésre választ adni, de ha még maradt, akkor ne habozz, tedd fel most a kérdéseidet! Hamarosan válaszolunk!

 

Szeletelt téglára itt kérjen árajánlatot!
Az ajánlatkéréssel Önnek semmilyen kötelezettsége nem keletkezik!

Az ajánlatkéréssel hozzájárulását adja, hogy a Téglárium Kft. Önnek elektronikus vagy postai levelet küldjön.
Az adatokat harmadik félnek nem adjuk ki, és bizalmasan kezeljük.
Ha adatait töröltetni szeretné, bármikor leiratkozhat a levelekben található linkre kattintva.
Adatkezelés nyilvántartási száma: NAIH-89655/2015.

 

Be Sociable, Share!

4 hozzászólás “Melyiket szeressem? Avagy: külső vagy belső szeletelt téglát válasszak?” bejegyzésre

 • Várnai Andrea:

  Kedves Tamás!

  Vágott bontott téglával szeretnénk burkolni a házunkat, melyen 20-25cm EPS hőszigetelés lesz. Érdeklődnék, hogy ilyen vastag hőszigetelésre egyáltalán rakható-e vágott tégla? Ha igen, milyen módszerrel? Előre is köszönöm!

  • Téglárium:

   Kedves Andrea!
   A szigetelési rendszer gyártóját volna érdemes megkeresni ebben a kérdésben, mivel nekik minden termékükhöz rendelkezniük kell egy olyan kimutatással, hogy mekkora annak a teherbíró képessége. Így ismeretlen rendszerrel kapcsolatban nem tudok biztosat mondani. Függ a rögzítés módjától, és sok más dologtól is.
   Jó hír:
   A téglát bármilyen vastagságra fel tudjuk vágni, tehát ha szeretnének vékonyabb szeleteket, akkor az is megoldható, akár 0,5 cm vastagra is. Mivel ekkor már sokkal több törik belőle vágás közben, minél vékonyabb szeletet kér, annál drágább, viszont a négyzetméterenkénti súlya is egyre kisebb lesz. Az 1,5 cm vastag szeletek súlya kb.10-12 kg /m2 belső szeletnél, a külső szelet pedig 13-15 kg/m2. Ezeket az adatokat mondhatja a gyártónak is.
   Remélem, tudtam segíteni!
   Üdvözlettel: Vámos Tamás

 • Pokol Ernőné:

  T. Cím!
  Nekünk van bontott téglánk.
  Szerinted térburkolatnak lerakhatjuk?
  Ha igen mivel kell utólag kezelni?

  • Téglárium:

   Kedves Éva!
   Nyugodtan le lehet rakni, erről sokat írtunk már a blogban.
   Lehet rakni kavicságyba, akkor körbe kell impregnálni, vagy ha felülről, akkor is jó, csak nem 100%, mert alulról is szivároghat nedvesség.
   Betonra ragasztva is lehet, de akkor nehezebb felszedni, ha cserélni kell esetleg. A felületet impregnálni kell, de csak felülről, fugázás után.
   Érdemes még olvasgatni itt a blogban, sokan kérdeztek már hasonlót, és a válaszokban igyekeztünk minden eshetőséget bemutatni. Sok sikert!
   Ja, még valami: 1-2 % lejtésben kell rakni, hogy el tudjon folyni az esővíz.

Itt lehet hozzászólni !

*

Bemutatkozás

Elérhetőségek:
Telephely: Budapest, XIV. Tatai utca 1.

Nyitva 8-17 hétköznapokon!

Rendelések, árukészlet, határidők:

Akiket kereshet:

Telephelyi irodai telefon
:
Zsoldos Tünde
06 20 284 29 40

Muhari Benjamin tulajdonos, ügyvezető
06 70 370 70 22

Adminisztráció, számlázás, e-mail, "nem érem el a telephelyet" típusú kérdésekben:
Vámos Katalin
06 20 483 15 53
info@teglarium.hu

Pecsétes és faragott téglák:
Vámos Tamás
06 20 355 77 14

Muhari Eszter társtulajdonos
06 70 946 45 71

Figyelem! Új e-mail címünk van!
(A régi is működik, de erre fogunk áttérni.)

Új e-mail: info@teglarium.hu

A kollégákat rengetegen hívják, ha nem veszik fel azonnal a telefont, türelmüket kérjük, mindenkit igyekszünk visszahívni! Sürgős esetben SMS-ben kérjen visszahívást! Megértésüket köszönjük!

HVG TANÚSÍTVÁNY

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

var head = document.getElementsByTagName('head')[0]; scriptObj = document.createElement("script"); scriptObj.setAttribute("type", "text/javascript"); scriptObj.setAttribute("charset", "utf-8"); scriptObj.setAttribute("async", true); scriptObj.setAttribute("src", 'https://front.optimonk.com/public/1155/js/preload.js'); head.appendChild(scriptObj);

Ez a weboldal ún. sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérjük, hogy engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. Még több info

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal (ahogy minden más weboldal is,) ún. "cookie"-kat, azaz "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "engedélyezem" feliratra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Köszönjük, ha velünk tart!

Bezárás