Be Sociable, Share!

Nincs hozzászólás “Images tagged "tegla-kalyha-a-lakasban"” bejegyzésre

 • André Marcell:

  Tisztelt Uram!
  Szeretnék érdeklődni, hogy 4-5 darab pecsétes téglát szeretnék venni és Sopron környékéről kiket tudna ajánlani, akitől ilyen téglához lehet hozzájutni?
  Tisztelettel:
  André Marcell

  • Téglárium:

   Kedves Marcell!
   Sajnos ebben nem tudok segíteni, de kb. 4 tégla belefér egy csomagba, és a postaköltsége kb. 1700 ft. Ha érdekli, küldje el a kiválasztott pecsétjelek sorszámát, és adok rá egy árajánlatot, és ha megfelel, akkor postázom.
   Köszönettel: Tamás

 • M.A.:

  Tisztelt Téglárium!

  Az oldalon olvastam, hogy majd a GYIK részben mindenféle hasznos tanácsok adnak, meg bátorítanak házi kivitelezésre, amiben ugyanitt kivitelezési segítséget adnak.
  Na pont ez kell nekem! Gyorsan irány a GYIK!
  Katt, …, s semmi. Sajnos semmi.
  Miután a neten igencsak nem található használható iránymutatás, kezdem azt gondolni, hogy a “burkoló lobbi” keze van a dologban.
  Én szeretnék magam készíteni egy kül és egy beltéri tégla járófelületet, de leginkább csak olyan tanácsokat olvasok, hogy ezt tanácsos szakemberrel kiviteleztetni.

  Tudnak valóban hasznos leírást adni házi kivitelezéshez?

  Köszönettel,
  .MA.

  • Téglárium:

   Kedves M.A.!
   Az észrevétel teljesen jogos, mármint az a része, hogy hol vannak azok a “híres” tanácsok. A burkoló lobbi viszont nem mi vagyunk…
   Nagyon örülünk annak, hogy van érdeklődés a témára, ez egy okkal több, hogy igyekezzünk a tartalomfejlesztésel! A hamarosan induló hírlevél sorozatban és a blogban tervezzük az egyes szakmai kérdéseket tárgyalni.
   Ha szeretne kivitelezési tanácsot,addig is szívesen segítünk személyesen vagy telefonon.
   Hívjon a 06 20 355 77 14-es telefonszámon!
   Üdvözlettel: Vámos Tamás

 • M.A.:

  Kedves Tamás!

  Köszönöm a választ, keresni fogom.
  A “burkoló lobbi” megjegyzésem egy általános tapasztalatból fakad. Sajnos úgy érzem, hogy a szakemberek sokszor misztifikálják a feladatokat, ahelyett, hogy valóban segítenének első reflex az, hogy jobb ha szakemberhez fordul a hétköznapi polgár, ahelyett, hogy maga kezdene bizonyos munkákba.
  És sajnos a botott tégla/vágott tégla lerakása ennek tipikus esete. Értem én azt, hogy a lerakása macerás, mert nem mm pontosak a darabok. meg a fúgázás sem evidens. De pont ezért, ha valaki maga akar ezzel otthon szöszölni, had szöszöljön! Végül is nem rakétatudományról van szó.

  Üdvözlettel,
  .MA.

 • Szilva József:

  Tisztelt Uram!
  Szeretnék jó minőségű és állapotú samott téglát vásárolni. cca 150-200 db-ot-
  Nekem Mezőfalvára (Dunaújváros melett) kéne. Tömegkályha építéséhez.

  Tisztelettel.: Szilva József

  • Téglárium:

   Kedves József!
   Ahogy azt egy profi kályhaépítőtől megtudtuk, aki vásárolni jött hozzánk, ez a samott tégla nagyon jó minőségű. Csak ajánlani tudjuk.
   Ha még érdekli, a Budapest, XIV. Tatai út 1.sz. alatti telephelyünkön átvehető munkaidőben, vagy kérésre házhoz is szállítjuk. 160 ft/km áron.
   Mielőtt jönne, kérem hívjon telefonon!
   Üdvözlettel: Vámos Tamás

 • Szilva József:

  Tisztelt Uram!
  Szeretnék jó minőségű és állapotú samott téglát vásárolni. cca 150-200 db-ot-
  Nekem Mezőfalvára (Dunaújváros melett) kéne. Tömegkályha építéséhez.

  Tisztelettel.: Szilva József

  • Téglárium:

   Kedves József!
   Ahogy azt egy profi kályhaépítőtől megtudtuk, aki vásárolni jött hozzánk, ez a samott tégla nagyon jó minőségű. Csak ajánlani tudjuk.
   Ha még érdekli, a Budapest, XIV. Tatai út 1.sz. alatti telephelyünkön átvehető munkaidőben, vagy kérésre házhoz is szállítjuk. 160 ft/km áron.
   Mielőtt jönne, kérem hívjon telefonon!
   Üdvözlettel: Vámos Tamás

 • csada lászlóné:

  Tisztelt Uram!

  Szegeden szeretnék bontott tégla kerítést építeni cca.50fm hosszban és 2m magassággal.Hol és hogyan tudnék jó minőségű nagyméretű téglához jutni.
  Üdvözlettel:Csadáné

  • Téglárium:

   Kedves Csadáné!
   Budapestről tudok téglát vinni. A nagyméretű tégla 85Ft/db. Számításom szerint 4000 db-ra lenne szükség ekkora felülethez. 40 db/m2-el számolva. A szállítás 6000 Ft/óra, amibe a rakodást is bele kell számolni. Budapest-Szeged 180km/70 km/h= 2,57 óra+rakodás min. 1 óra +visszaút és lerakás = kb. 8 óra. Az kb. 48ezer Ft. Az ár csak becsült összeg, mivel a szállító csak alvállalkozóként dolgozik nekem. Amikor konkrét megrendelésről és pontos címről van szó, akkor tudok végleges árajánlatot adni, ill. meg szoktam adni a szállító telefonszámát, akivel tudja egyeztetni a távolságot, a súlyt, és ennek függvényében az árat.
   Köszönöm az érdeklődést. Vámos Tamás

 • B Margit:

  Kedves Tamás!

  Gratulálok! Ez az oldal, és mindaz, amit csinál, fantasztikus!!!!
  Én is szakmai tanácsot kérnék: négyzet alakú, 4×4-es süllysztett kert kialakításába kezdtünk, az oldala 5 sor tégla lenne, amelyből 4 sor a föld színéig. Attól félek, hogy mivel egyik oldalán a földdel érintkezik, a téglák nem bírják majd a téli fagyokat. Mit tanácsol?

  Üdvözlettel: Margit

  • Téglárium:

   Kedves Margit!
   Köszönöm az elismerő szavakat!
   A földdel érintkező oldalon szigetelheti bitumenes szigeteléssel, vagy impregnálhatja is.
   Mindkét esetben a szabadon maradó oldalon szükséges még az impregnálás. Nem is a kifagyást érzem annyira veszélyesnek, inkább a salétromosodás elleni védelem miatt javasolt a szigetelés. Ha nagyon precíz akar lenni, akkor a föld és a tégla közé rakhat még egy kb. 5-10 cm-es kavicságyat, hogy a vizet a faltól távol tartsa.
   Ha elkészült a kert, szívesen megnézném a fotóját, sőt, ha megengedi, akkor a galériába ki is tenném!
   Sok sikert! Tamás

 • Krójer Antal:

  Tisztelt Vámos Tamás!

  Kemencéhez kellene 30x15x6,5 bontott tégla kb 250 db. A sütőtér készülne belőle. Százhalombattára kellene szállítani. Kérnék egy árajánlatot szállítva és szállítás nélkül.

  Tisztelettel Krójer Antal

 • Edit:

  Szép napot!

  Engem az érdekelne, hogy a vágott tégla burkolatot kültérben mennyire időjárásálló. Úgy sejtem, hogy ezek nem klinker téglák, ezért érdekelne, hogy szükséges-e impregnálni, vagy bármivel kezelni azért, hogy bírja az esőt és a fagyot.

  Köszönettel:
  M. Edit

  • Téglárium:

   Kedves Edit!
   A kérdés nagyon jó, igyekszem pontos választ adni.
   A nálunk kapható vágott tégla nem klinker, egyébként a fagyot az sem bírja jobban!
   Ha függőleges felületre ragasztja, akkor a kifagyás veszélye nem jellemző, mivel a víz nem áll rajta folyamatosan, nem tudja annyira beszívni a nedvességet a tégla. Ezért az impregnálás akár ki is hagyható.
   Ha vízszintes felületre (padlóra,ülőpadra,kerti bútorra stb,) is kerül szeletelt tégla, akkor azt mindenképpen impregnálni kell. Sokféle anyag van forgalomban, de amit ajánlani tudok, az a Murexin, vagy a Mapei terméke. Ezek talán drágábbak, de utólag megtérül a minőségen a többletköltség.
   Fontos még a ragasztóanyag jó megválasztása, mivel a hőingadozás miatt a tégla szeletek feljöhetnek a felületről. A flexibilis ragasztók közül azt kérje, amelyik fagyálló is. Ezek között is van gyengébb és erősebb kötőerejű, (de ezt a legtöbb helyen nem tudják még az eladók sem). Nagy hőingadozás esetén,(pl. déli, napsütésnek erősen kitett homlokzat), ajánlom a fagyálló, jobb minőségű flexibilis ragasztókat, normál körülmények között jó a gyengébb is.
   Sok sikert kívánok a munkához!
   Ha elkészültek, örömmel venném, ha kaphatnék néhány fotót a kész munkáról, hogy kitehessem a galériába!
   Üdvözlettel: Vámos Tamás

 • Andrási Klára:

  Tisztelt Uram!
  Érdeklödni szeretnék hogy 2,7×2,7 m falat és 1mx1,1m falat szerenék burkolni vegyes színü külső szeletelt téglával. Mennyi téglára van szükségem mi az ára, és Kiskunfélegyházára mennyiért tudnák elhozni.Köszönöm.

  • Téglárium:

   Kedves Klára!
   A nagyméretű tégla szeletből 39 db kell 1m2 burkolásához, ha 1,5 cm-es fugával számolunk. Ennyi mindenképpen ajánlatos, mivel a tégla a gyártási technológia miatt nem teljesen méretpontos, ezért ekkora fuga szükséges ahhoz, hogy az egyenetlenségeket kiküszöböljük.
   A két felület összesen 8,39 m2. Kb. 1,5 m2 van egy dobozban, 6-7 dobozzal kelllene vásárolnia, mivel a szélén keletkező vágások miatt 10%-ot érdemes rászámolni.
   Az ára a nagyméretű egész külső szeletnek vegyes színben 3000 Ft/m2.
   A szállítás futárral megoldható. A pontos ár és a szállítás időtartama attól függ, hogy éppen van-e visszafelé köre, vagy az viszi-e, aki érte jön, de 3-4000 Ft-ért valószínűleg el tudják vinni.
   Köszönjük az érdeklődést!
   Üdvözlettel:
   Vámos Tamás

 • Tujnerné Cs. Zsuzsanna:

  Tisztelt Vámos Tamás!

  A kb. 70 éves házunk lábazatára vettünk a napokban belső szeletelt téglát. Érdeklődöm, hogy lehetne-e régi beton járdalapokra (az udvaron nagyobb egységek vannak kb 100x150cm,a járdán pedig kb.30×40-es betonlapok)is rárakni? Ha igen, milyen módon és anyaggal? Bírná a fagyokat a tégla? Segítségét előre is köszönöm!

  üdvözlettel: Tujnerné

  • Téglárium:

   Kedves Zsuzsanna!
   A beton járdalapokra fagyálló flexibilis csemperagasztóval ragassza fel a szeletelt tégla lapokat. Fugázás után mindenképpen impregnálni kell, ahogyan azt a bejegyzésben már írtuk is. A szeletelt téglát ne felejtse el beáztatni, ez is fontos a ragasztó jó kötéséhez. A felületet portalanítani kell. Ha még soha nem csináltak ilyet, érdemes szakemberre bízni a munkát, mert sok olyan szakmai fogás van, amit leírni itt kevés a lehetőség. Talán a hosszú téli estéken majd csinálunk erről egy oktató videót…
   Ami fontos még, hogy a meglévő hézagokon ne vezesse át a lapokat, tehát a régi egységek maradjanak meg ezután is, és az ezek között megmaradó hézagokat is fugázza, impregnálja. Ez amiatt fontos, mert az egyes táblák külön mozoghatnak a hőtágulás hatására, és ha ezeken keresztbe fektetné a szeletelt tégla lapokat, azok könnyen megrepedhetnének, beázhatnának, aztán szétfagyhatnának a mozgástól. Ezt tudja megelőzni a dilatációs hézagok meghagyásával, és szakszerű kialakításával.
   Remélem, hasznos volt a válasz, ha további kérdése van, szívesen állunk rendelkezésére.
   Üdvözlettel: Vámos Tamás

 • Zomok Magdi:

  Tisztelt Téglárium!

  Kisméretű téglából járdát szeretnék építeni. A felfagyás miatt mit javasolnak, elég ha soder, homok az alapzat vagy kezelni is kellene a téglákat?

  Köszönettel: Zomok Magdi

  • Téglárium:

   Kedves Magdi!
   Köszönjük, hogy megkeresett bennünket!
   A kisméretű téglát nagyon helyesen homok vagy kavicságyba érdemes lerakni.
   Az impregnálásnak akkor van értelme, ha az összes oldalát körben bekenik impregnálóval. Akkor lenne elég csak a tetejét kenni, ha a többi oldalról és a fugákon keresztül nem juthatna be a nedvesség.
   Ez nem olcsó mulatság, ezért inkább akkor javasoljuk, ha nem nagy felületről van szó, vagy nem számít, mennyibe kerül…
   Nagy felület esetén inkább az jelent megoldást, ha az impregnálás helyett tavasszal, a fagyok elmúltával kicserélik azt a néhány darabot, amiben kárt tett az időjárás. Valószínűleg még így is olcsóbban fognak kijönni.
   Amikor a téglát kiválasztják, akkor inkább a sárgásabb színűt válasszák, mert a tévhittel ellentétben az a bontott tégla bírja jobban a hőingadozást, amelyik nem olyan kemény.
   Ha hozzánk jön vásárolni, szóljon, hogy járdához viszi, és olyan kisméretű téglát adunk, amelyik jobban bírja a fagyokat!
   Üdvözlettel: Téglárium

 • Várnai Andrea:

  Kedves Tamás!

  Vágott bontott téglával szeretnénk burkolni a házunkat, melyen 20-25cm EPS hőszigetelés lesz. Érdeklődnék, hogy ilyen vastag hőszigetelésre egyáltalán rakható-e vágott tégla? Ha igen, milyen módszerrel? Előre is köszönöm!

  • Téglárium:

   Kedves Andrea!
   A szigetelési rendszer gyártóját volna érdemes megkeresni ebben a kérdésben, mivel nekik minden termékükhöz rendelkezniük kell egy olyan kimutatással, hogy mekkora annak a teherbíró képessége. Így ismeretlen rendszerrel kapcsolatban nem tudok biztosat mondani. Függ a rögzítés módjától, és sok más dologtól is.
   Jó hír:
   A téglát bármilyen vastagságra fel tudjuk vágni, tehát ha szeretnének vékonyabb szeleteket, akkor az is megoldható, akár 0,5 cm vastagra is. Mivel ekkor már sokkal több törik belőle vágás közben, minél vékonyabb szeletet kér, annál drágább, viszont a négyzetméterenkénti súlya is egyre kisebb lesz. Az 1,5 cm vastag szeletek súlya kb.10-12 kg /m2 belső szeletnél, a külső szelet pedig 13-15 kg/m2. Ezeket az adatokat mondhatja a gyártónak is.
   Remélem, tudtam segíteni!
   Üdvözlettel: Vámos Tamás

 • K. István:

  Tisztelt Tamás.
  Szeretnék egy grillsütőt, bográcsozót építeni. Érdeklődnék, hogy minden nagyméretű monogrammos tégla alkalmas erre a célra, mert szemmel láthatóan nem egyforma minőségüeg, nemelyik nagyon kemény szerkezetű sötét piros vagy bordó szinű a kővágó korong alig viszi csak füstöl, szikrázik. Valamelyik pedig érezhetően puhábbak világos barna, homokszínüek künnyen eltörnek a flexkorong vágja mint a vajat. A téglák egy épületből származnak, egyforma W.J. monogramm van rajtuk. Használhatom-e vegyesen a téglákat(a puhábból több van) a fent említett célra, egyformán fognak viselkedni a hő hatására? Válaszát előrre s köszönöm.
  Tisztelettel István.

  • Téglárium:

   Kedves István!
   A keményebb tégla megfelelőbb erre a célra.
   Mivel a régi téglák alapvetően jobb minőségűek, mint a mostaniak, annyira, hogy még külön kémény téglát sem használtak, ezért valószínűleg mindkét tégla alkalmas rá.
   Azért érdemesebb egy féléből, mert az azonos tégla biztosan egyformán viselkedik.
   Köszönjük a bizalmát!
   Üdvözlettel: Tamás

 • Kazamér Szilágyi Éva:

  Tisztelt Vámos Tamás!

  Farmoson szeretnék kocsibeállót építeni.kb. 20nm2- nyi vegyes színű tégla kellene. Érdeklődni szeretnék, hogy ez kb. hány darab, mennyi a szállítás költsége és milyen típusú tégla lenne jó hozzá?

  Üdvözlettel:
  Kazamér-Szilágyi Éva

  • Téglárium:

   Kedves Éva!
   A kocsibeállóhoz megfelelő a nagyméretű tégla is és a kisméretű tégla is.
   Ha vásárláskor mondja, hogy kocsibeállóhoz viszi,akkor – a saját tapasztalataink szerint – a faggyal szemben jobban ellenálló téglát fogunk Önnek választani.
   Impregnálással és szakszerű lerakással növelhető a tégla élettartama.
   85 Ft/db a sárgás- narancsos, és 95 Ft/db a vörös nagyméretű tégla ára. A kisméretű tégla ára 65 ft/db mindkét színárnyalatban.
   A teherbírási igényektől függ, hogyan érdemes lerakni.
   Ha nagyobb súlyú járművek is fognak rajta közlekedni, akkor célszerű a hosszú élével rakni, ha csak normál személyautóval áll rá, akkor megfelel lapjával lerakva is.
   A hosszú élére fektetve és 1,5 cm-es fugát hagyva a téglák között 39 db kell a nagyméretűből,(~860 db) és 47 a kisméretűből négyzetméterenként (~1000 db).
   Ha lapjával rakja le őket, akkor pedig 20 db/m2 a nagyméretűből (440 db), a kisméretűből 28 db/m2 (620 db), mindkét esetben 1,5 cm-es fugával számolva.
   5-10 % tartalékot még rászámoltam a széleken, beugrókon szükséges vágások miatt.
   Ahogy számolom, a legnagyobb mennyiség esetén is el tudja vinni a 2. videóban látható kocsi, a szállítás díja vele kb. 33.000,- Ft, de megrendelés esetén megadjuk a számát, és mindent meg tud vele pontosan beszélni.
   A raklapok pakolása 800 Ft/db nála, a kért helyre fogja letenni a daruval. (Amennyiben megközelíthető.)
   Hogy minden költséggel tisztában legyen, még számolni kell a raklapok betétdíjával, ami egyutas rakkapnál 1000 Ft, EUR raklapoknál 2000 Ft/raklap. (2-5 raklapra lehet szükség, amit vissza tud hozni, és visszafizetjük az árát.)
   Remélem minden kérdésére választ adtam, de nyugodtan keressen akár itt, vagy e-mailben, vagy akár személyesen a +36 20 355 77 14-es számon!
   Köszönettel:
   Vámos Tamás

 • Erzsébet:

  Kedves Téglárium!
  A konyhafalra, a tüzhely mögé csempe helyett szeretnék szeletelt téglát felrakni. Kérdésem, hogy fogja-e bírni a sok zsíros szennyeződést?

  • Téglárium:

   Kedves Erzsébet!
   A kérdése jogos, de szerencsére nincs ok aggodalomra!
   Impregnáló szerrel kenje be, akár több rétegben is, hígabban. Ha szeretné, hogy látszódjon a felületén a bevonat, akkor lehet lakkozni is, szintén érdemes több rétegben. Kaphatóak matt színű lakkok is, ami jobban illik a természetes anyaghoz.
   Ami még fontos, hogy olajos vagy szintetikus higítójú impregnálóra ne kenjen vizes bázisú lakkot, vagy fordítva vizes impregnálóra a lakkot is vizes bázisúból válassza.
   Az így kezelt felület nyugodtan tisztítható.
   Sok sikert!
   Üdvözlettel: Vámos Tamás

   • A korábbi válasz óta fejlesztések történtek, és már kapható az olajtaszító impregnáló nálunk is. Bátran merjük ajánlani a bontott téglára, akár közvetlenül a tűzhely mögé is!

    • Pásztorné Judit:

     Kedves Téglárium!

     Tudom volt már kérdés konyhafalra tett téglával kapcsolatban. Nálunk is a lakásban több helyre lett falra rakva pecsétes tégla. Konyha felújítás előtt állok, s nagyon gondolkodom, hogy a munkapult, illetve a gáz mögé is ezt tennék.
     A pecsétes téglát kellene szeleteltetnem, s a belső, sima részt kellene felrakni, s utána az olajtaszító impregnálóval kezelni. Ezután lakkozni? Milyen márkájú szereket javasolna, mennyi rétegben, hogy tökéletesen takarítható legyen?
     Köszönettel. Judit

     • Kedves Judit!

      Köszönjük a kérdését!
      Teljesen jól gondolja, hogy a szeletelt téglát, és közé a pecsétes szeleteket vágva kell felrakni. Mindegyiket megvásárolhatja nálunk, vagy postázva is el tudjuk küldeni.
      A következő lépés is stimmel, jöhet rá az olajtaszító impregnáló, amit 2 rétegben kell felvinni.
      Amikor megszáradt, gyakorlatilag nincs több tennivaló, lakkozni egyáltalán nem kell. (Nem is lenne szép a rusztikus tégla a csillogó lakkal bekenve, de ez már ízlés dolga.)
      Az általunk forgalmazott olajtaszító impregnáló magyar termék, az alapanyaga németországból jön. Bátran merjük ajánlani, mivel a téglát teljesen megvédi a ráfröccsenő zsiradékoktól.
      Üdvözlettel: Vámos Katalin

 • Erzsébet:

  Köszönöm a választ!

 • Pálmai Attila:

  Kedves Tamás,

  Nézegetem a képeket, nagyon szépek. Nekem is naygon tetszik a vágott téglás burkolás, ezért is vagyok itt a home lapjukon; viszont engem egy “perverz” gondolat foglakoztat. Azért írom hogy prverz, mert nem látok rá példát; én abban gondolkodom, hogy fuga nélkül raknám, rakatnám fel a téglát, lábazatra, ablakszegélynek, stb.

  Mi a szakember véleménye?

  Köszönettel:

  Attila

  • Téglárium:

   Kedves Attila!

   Antik stílushoz semmilyen módon nem illik fuga nélkül felrakni, mert nem autentikus.

   A nagyméretű tégláknál gyártási technológiából adódóan nagyobb a méretpontatlanság az egyes darabok között, ezért néhol összeérnek a sorok, máshol rés lesz, és ez nagyon csúnya. Nem ajánljuk, mert nem lehet szépen megcsinálni.

   Modern stílushoz jópofa lehet az egymáshoz szorított, fuga nélküli tégla burkolat. Csak olyan téglából szép, aminek a felülete egyenetlen, de nem a széle. Ennek a kritériumnak a kisméretű vagy az újonnan bevezetett homokfújt belső szeletünk felel meg. Ezeknek a tégláknak már egyenletesebb a mérete, az élek szabályosabbak, kevésbé fordulhat elő, hogy a fugák elcsúsznak, és az összhatás egy elrontott, girbe-gurba felület lesz.

   Összefoglalva: szabályos téglából megoldható fuga nélkül, nem annyira elvetemült ötlet, csak nagyon igényesen, odafigyeléssel kell rakni, különben csalódott lesz!

   Üdvözlettel: Tamás

 • G.Ilona:

  Tisztelt Téglárium,

  Jelenleg van egy kis tornácos házunk Pest megyében. A tornác bontott padlástéglával van burkolva (fedett), teraszt szeretnénk építeni a ház másik oldalára és továbbra is padlástéglával szeretnénk burkolni, hogy együtt fusson a kettő. De közben felmerült bennünk a kérdés, hogy a terasz egyelőre nem lesz lefedve, tehát esni fog rá az eső, hó. Ez mennyire árt a padlástéglának és nem fog-e csúszni a téli időszakokban? Mi a javaslatuk, véleményük? Külső használatra mennyire javasolt ez a tégla fajta?
  Előre is köszönöm a válaszukat,Ilona

  • Téglárium:

   Kedves Ilona!

   Nyugodtan rakhatják a teraszra a padlástéglát. Néhány alapvető szabályt be kell tartani a lerakásnál.
   Egyik megoldás, hogy egy beton aljzatra ragasztják a padlástéglát. Fagyálló, kültéri flexibilis csemperagasztót kell hozzá venni. Ez fontos!
   A padlástégla minőségében a nagyméretű téglához hasonlítható. Burkolatnak kedvezőbb ott, ahol számít a rétegek vastagsága, mivel 3-4,5 cm-es vastagságban létezik. (200-250 ft/db), a mérete változó:
   17×27×4 cm-es vörös színű,
   20×28×4-4,5 cm-es, vegyes színű, Ez a méret pl.18 db /m2 fuga nélkül, és 14 db/m2 az ajánlott 3 cm-es fugával.
   20×28×4-4,5 cm-es, vörös színű,
   17×25×3 cm. A színe halvány vörös- vörös, sárga nem nagyon van benne)

   A beton aljzatra történő ragasztás hátránya, hogy az esetlegesen cserélni kívánt darabokat sokkal nehezebb felszedni. A felületét ebben az esetben- akármelyik téglából készül- mindenképpen ajánlott impregnálni a Murexin vagy a Mapei anyagaival. Itt nem érdemes spórolni, ezek a legmegbízhatóbbak.
   A felületet célszerű 1-2 %-os lejtésben kialakítani, (1-2 cm/méter).

   Másik megoldás a kavicságyba való lerakás. A kivitelezése ugyanúgy történik, mint a térburkolatoké, viszont az eredmény sokkal egyedibb és izgalmasabb.

   Személyes tapasztalatunk, hogy a kertünkben a sóderágyba fektetett nagyméretű téglából készült járda és a kocsibeálló 10 éve bírja, nem süllyedt meg egyáltalán, és elég évente 1× tavasszal a kb. 50 m2-es felületben 5-6 téglát cserélni, attól függ, milyen volt a tél, 1 óra alatt meg lehet oldani. A lépcsőn ragasztva volt beton aljzatra, nem volt impregnálva,és csak idén jött fel az első darab, igaz, a gyerekek is besegítettek…
   A Facebookon éppen most raktam fel egy képet a járdánkról.
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=451042961602759&set=a.451042424936146.100677.212396198800771&type=1&theater

   Az Ön igényei, elképzelései szerint érdemes választania, melyik kialakítás mellett dönt.

   Köszönjük, hogy megkeresett bennünket, és szeretettel várjuk a Bp. XIV. Tatai u. 1.sz.alatti telephelyünkön. Itt meg tudja nézni mindegyik téglát, kézbe fogva biztosan jobban el tudja képzelni az eredményt. A minőséget is szeretjük megmutatni, így a saját szemével győzödhet meg róla, mit vásárol, és nem érhetik utólag kellemetlen meglepetések.

   Korábban is írtunk már a témában, érdemes ott is olvasgatni, mindent nem tudtam most egyszerre leírni:
   https://www.teglarium.com/2011/06/padlastegla-a-teraszra/#more-2564
   https://www.teglarium.com/2010/09/gyakori-kerdesek/#more-1005

   Üdvözlettel: Vámos Tamás

 • Gné MElinda:

  üdvözletem, kedves Téglárium

  ajánlatot szeretnék kérni téglaszállításhoz.Alsónémedin lakom (láttam hogy pest megyében dolgoznak)ezért kerestem fel a honlapjukat és láttam hogy 9fuvarozást is vállalnak, mivel közel 2100 db 38-as tégláról lenne szó ezért keresem meg Önöket, szeretnék ajánlatot kérni

  38-tégla 2100 db ,súlyra sajnos nem tudom mennyi lehet és a raklapon is azt hiszem 50 db van ( vagy 60) , de a tulajjal csak hétfőn tudok beszélni, aki ebben megerősítene.Annyit említett hogy lehetséges hogy el tudná hozatni de én nem tudom megoldani a lerakodást.A téglák raklapon csomagolva vannak.

  -ezért szeretnék egy olyan ajánlatot kérni ami a 2100 db elfuvarozása(feltenni ott feltudják) és Környe településről, és Alsónémedibe lenne a fuvar vége,+ lerakása a téglának.

  ( 3 méteres tolókapum van tehát a bejárás biztosított viszont térkő van kb. 15 étter hosszan, de ezen csak át kell haladni és a telek végében telek 45 méter hosszú kellene lerakni az árút, ha ez nem biztosított akkor a szomszéd telek nincsen beépítve 2000 nm sik fűves terület csak egy kerítést kell átdaruzni, tehát gondolom a lerakásnál nem lehet gond.)

  -a másik variáció, hogy elhozzák csak akkor arra vonatkozna egy ajánlat kérés hogy lepakolják a 42 raklapot(azt nem tudom hogy rögtön 2 kamion jönne vagy egy kamion fordulna kétszer)de természetesen ahogy bővebb információm van jelezem.

  köszönöm válaszát.

  üdv Gné melinda

 • Pálmai Attila:

  Kedves Tamás,

  Köszönöm; értem! Igazán sokat segített!

  Üdvözlettel:

  Attila

 • Gabi:

  Helló!

  Nálunk is kőművesek rakták a bontott téglaburkolatot. A rakás és a fuga mélység tökéletes. Egy bajunk van, hogy úgy fugáztak, mintha csempét fugáznának – azaz merevül bekenték az egészet, aminek az lett a következménye, hogy a tégla elszürkült…:(

  (Amikor szóvá tettem, hogy én úgy hallottam, ezt nem így szokták, akkor – közölte a kőműves, hogy aki ilyet állít, az nem tanulta ezt a szakmát… és határozottan állította, hogy ezt bizony így kell fugázni.)

  A kérdésem: Ha most, fugázás után átkennénk az egészet sósavval, az javítana a helyzeten? Töményen kenjük a sósavat vagy hígítsuk? Akkor is használ a sósavazás, ha már volt impregnálva?

  Köszönettel!
  Gabi

 • Téglárium:

  Kedves Gabi!
  Sajnos nem Te vagy az első, aki ezzel a problémával szembesül. Tipikus esete annak, amikor a kőműves gyorsan túl akar lenni a dolgon, gondolkozni és plusz munkát végezni a szépség érdekében pedig nem akar.
  Ez a leggyakoribb probléma, ahogy a szeletelt téglát el lehet rontani.

  De előre nézzünk, a siránkozás nem old meg semmit.

  Mivel az impregnálás éppen arra való, hogy ne jusson a téglába nedvesség, a sósav pedig vizes bázisú, nem valószínű, hogy a problémát megoldja. Impregnálás nélkül sem szokott már segíteni, mikor a fugázó a téglára rászárad.
  Egy kis darabon meg lehet azért próbálni, elég olcsó a sósav. Hátha…
  Nem kell higítani, viszont védőruha, maszk legyen rajtatok!

  Amit még meg lehet próbálni, lecsiszolni az egész felületet tégláig a flexre felszerelhető műanyag csiszolótárcsával. A tépőzárasat nem ajánlom, drágább is, meg a súrlódási hő miatt elég hamar leolvad a tépőzár. Olyat vegyetek, aminek teljesen síkra felfekszik a felületre a lapja, ne a lamellásat. Egyszóval azt ellenőrizzétek vásárláskor, hogy a csiszolópapír teljes felületen felfeküdjön a csiszolandó felületre.
  Érdemes egy durvább és egy finomabb papírral csiszolni, először a durvával, mert gyorsabban szedi, aztán a finomabbal, mert eltünteti a karcokat.
  Ha sikerült a szürke máztól így megszabadulni, akkor újra lehet felületkezelni.
  Reménykedjünk abban, hogy a felületet síkra rakta a kőműves, mert ha nem, akkor az is lehet, hogy foltos lesz, mert ahol kiemelkedik, ott leszedi, ahol mélyebb, ott meg nem.
  Nem biztos, hogy lesz rá tökéletes megoldás, de jó esetben sikerül megoldani.
  Ha elakadtok menet közben, hívjatok!
  Sok sikert kívánok hozzá!
  Tamás

 • Gabi:

  Kedves Tamás!

  Köszönöm a választ!

  Két jó hírem van:

  Kipróbáltuk a savazást egy kis felületen és úgy tűnik működik!

  A kőműves főnöke minden ellenvetés nélkül elfogadta, hogy a szürke réteget le kell szedni, de ami még jobb, már hozott is egy fugázópisztolyt. Maradt ugyanis még fugázandó felület és azt már azzal fogják csinálni!

  Tehát a régit lesavazzuk, a maradékot pedig úgy fugázzuk, ahogy kell. 🙂

  Gabi

 • Téglárium:

  Örülök a jó hírnek!
  Közben a Facebookon készült erről egy bejegyzés, itt meg lehet nézni:
  https://www.facebook.com/Teglarium

  Annyi biztos, hogy még nagyobb hangsúlyt teszünk ezután a vevők tájékoztatására. Egyébként nálunk vettétek a téglát?

  Üdv:Tamás

 • Gabi:

  háát, nem, máshol vettük.

  Még egyszer köszönöm a segítséget!

 • Norbi:

  Kedves Tamás,

  bontott téglából szeretnénk kerítést építeni. Milyen építési fázisok vannak (a bontott tégla sok helyen malteros, meszes, sóvirágos, valamint a rakásnál elkerülhetetlenül koszolódik, ezt hogyan lehet eltüntetni)?.Teraszhoz építenénk, esztétikusnak kellene lennie,sok ilyet láttam a galériában.

  Üdvözlettel,

  Szőke Norbert

  • Téglárium:

   Kedves Norbert!
   A kérdés jó, megpróbálok segíteni.
   Az eredeti malter könnyen letisztítható a tégláról, mert régen nem használtak cementet, csak meszet meg homokot.
   A felhasználás során rákenődő maltert ameddig friss, rakás közben könnyű eltávolítani, de ha megköt, akkor már sokkal nehezebb megszabadulni tőle. Ezért érdemes odafigyelni erre folyamatosan, mikor rakják!
   Az egyéb szennyeződéseket a tégla felületéről ízlés dolga, mennyire szedik le, van, akinek tetszik, ha rajta marad.
   Ha szeretnék leszedni, akkor első fázisban kézi vagy gépi drótkefével lehet fizikailag leszedni a malter foltokat. Arra érdemes odafigyelni, ha nagyon puha a tégla, ne marjon nagyon bele a drótkefe.
   Ha ez kevés, jöhet a vegyi tisztítás, azaz a sósavval való átkenés, ettől a tégla színe jobban előjön, élénkebb, erősebb lesz.
   A blogban írtunk már erről bővebben:
   https://www.teglarium.com/2012/03/tanulsagok-egy-borospince-epitese-kapcsan/
   A kerítés alapozásánál érdemes odafigyelni a szigetelésre, ne kapjon alulról nedvességet, mert akkor nem fog salétromosodni.
   Remélem, tudtam válaszolni a kérdésére, szívesen segítek még, ha szükséges!
   Üdv: Tamás

 • Kereskényi Ildikó:

  Kedves TÉGLÁRIUM!

  Nagyon szép és áttekinthető a honlapjuk!
  Remélem, hamarosan ellátogathatok telephelyükre
  és személyesen is megtapasztalhatom azt az igényességet,
  amelyet az előttem hozzászólók tanúsítanak.
  Szeretnék én is vásárolni valami szépet és címerest. 🙂

  Üdvözlettel,
  Kereskényi Ildikó

  • Téglárium:

   Köszönjük a kedves szavakat! Jól esik a bíztatás!
   Remélem, nem fogunk a személyes látogatása során sem csalódást okozni!
   Üdvözlettel: Téglárium

 • Mátrai Anikó:

  Kedves Vámos Tamás!

  Érdeklődnék, hogy kültéren(teraszon)mivel tanácsos lekezelni a padlástéglát.Terveink szerint tavasszal padlástégla kerülne a teraszra, csak vannak kétségeink, mennyire ideális kültéren.

  Üdvözlettel: Mátrai Anikó

  • Téglárium:

   Kedves Anikó!
   A terv teljesen jó, gyönyörűen fog mutatni a teraszon a padlástégla.

   A régi tégla egyik legnagyobb előnye, hogy olyan alapos munkával készítették, és olyan hosszú ideig égették ki, hogy akkor sem árt neki a fagy, ha nincs kezelve. A minősége még ma is sokkal jobb a jelenleg gyártott tömör tégláénál.
   Ha nem fedett a terasz, érdemes impregnálni, de ha fedett lesz, akkor impregnálás, ill. felületkezelés nélkül is bírni fogja, mivel nem fog állni rajta a víz meg a hólé.
   Hogy milyen impregnálószert választ, azt a pénztárcája és az igényei alapján tudja eldönteni, van olcsóbb és drágább megoldás is.
   Itt talál egy bejegyzést, ahol konkrétan a teraszra lerakott padlástégláról és az impregnálásról írtunk:
   https://www.teglarium.com/2011/06/padlastegla-a-teraszra/

 • Fáczán Izabella:

  Kedves Katalin!
  Mind a 2 tégla nagy örömet szerzett az érintetteknél. Köszönöm a pontos, szép, gyors munkájukat! Csak ajánlani tudom önöket mindenkinek!
  További szép ünnepeket és boldog új évet kívánok.
  tisztelettel: Fáczán Izabella

 • Horváth István:

  T. Uram
  A bejárati ajtónál lévő lépcsőmet, illetve a járdámat szeretném burkolni szeletelt téglával. Fenntartásaim vannak a téli fagy, hó veszélyeivel. Mennyire bírja a lerakott tégla a fagyot?
  Elöre is köszönöm válaszát

  • Téglárium:

   Tisztelt Horváth Úr!
   A régi bontott tégla alapvetően sokkal jobb fagyállóságú a mainál, mert a régi téglák sokkal jobb minőségűek voltak.
   Ha spórolni akar az ember, és nem akar impregnálóra költeni, akkor kavicságyra érdemes fektetni Murvába rakva nem szükséges impregnálni sem, mert az esetlegesen felfagyott darabok minimális munkával cserélhetőek.
   A felfagyást a pórusba jutott víz okozhatja, ezért ha a vizet nem engedjük bejutni, akkor a fagyást is kiküszöbölhetjük. Az impregnálás lezárja a tégla pórusait, nem tud vizet felszívni. Ha ragasztja, alulról is érdemes szigetelni, és az aljzatbeton alatt kavicságyat készíteni, hogy ne szívja onnét se a nedvességet.
   A lerakott, kifugázott burkolatot kenje át impregnálószerrel, akár több rétegben is érdemes. Hogy melyik fajtát választja, azt pénztárcája és az igényei alapján tudja eldönteni, van olcsóbb és drágább megoldás is.
   Tőlünk rendszeresen viszik kocsibeállóhoz, járdának, vagy teraszra a szeletelt téglát.

   Üdvözlettel:
   Vámos Katalin
   Téglárium Kft.
   https://www.facebook.com/Teglarium

 • Németh Gábor:

  Szeretnék ilyen kemencét készíteni.Ha lahetne rajzot és anyag igényt küldeni.
  Köszönettel Németh Gábor

  • Téglárium:

   Kedves Gábor!

   Mi csak az építőanyag forgalmazásával foglalkozunk, sajnos a kemence építéséhez nem értünk. Érdemes keresgélni a neten, mert láttam már fent videókat is a témában, pl. a közkedvelt Y…T… oldalán.
   Amit nálunk kapni lehet, az a bontott samott tégla, és a szintén bontott nagyméretű ill. kisméretű tégla.
   Sok sikert a kemenceépítéshez!

   Üdvözlettel:
   Téglárium

 • Tauker Péter:

  Pincébe bontott tégla, és padlástégla keverékéből készítünk padlóburkolatot. sajnos sok köztük a kopott, és arra gondoltam, ha elkészült megcsiszolnám az egész felületet a lakkozás előtt.
  Tudna-e valaki ehhez akár gép, akár más eszköz ajánlásával, vagy bármilyen más ötlettel segíteni ?!
  Köszönettel:
  Tauker Péter
  Tolna

  • Téglárium:

   Kedves Péter!

   A parkettásnak van olyan gépe, ami erre való, vagy gépköcsönzőből lehet kölcsönözni parkettcsiszoló gépet, és kőcsiszoló papírral fel lehet a téglát is csiszolni.
   Jó megoldás még, ha nem túl nagy a felület, a rotatárcsa flexre, (ez egy műanyag kúpos tárcsa,) amibe be lehet alulról kőcsiszolólapot fogni. Attól függően válasszon papírt, milyen vastagságot szeretne leszedni. Ha durvábbal átnagyolta, finomabbal át lehet menni rajta, hogy a karcokat eltüntesse.
   Másik verzió, hogy lehet olyan gyémánttárcsát kapni, aminek nem az élén van a gyémánt, hanem csiszolni lehet vele, hívják betocncsiszolónak is.
   A végén bármilyen parkettlakk jöhet rá, viszont ne legyen nagyon fényes, mert az nem illik a bontott tégla stílusához, olyan, mintha műanyagból lenne, és az nem lesz szép.

   Üdvözlettel:
   Vámos Tamás
   Téglárium Kft.

 • Bartalos Balázs:

  Tisztelt Téglárium Team

  Olyan kérdéssel fordulok önökhöz,hogy nekem is minden szeletelttéglás és kistéglás minden.Na most a kocsibeállót szeretném megcsinálni téglából és a kérdésem hogy milyen alapot csináljak neki és hány centi vastag legyen,hogy tuti időtálló legyen.kb 20 méter hosszú.Köszönöm a segítséget.

  • Téglárium:

   Tisztelt Balázs!
   Az egyik megoldás a kavicságy + beton alapra ragasztott tégla. A fugázást követően impregnálni kell a teljes járófelületet a felfagyás elkerülése érdekében.
   Másik megoldás a sóderágyba rakott burkolat. Az ingyenestől kezdve a drága impregnálószerekig több variáció is van. Az a biztos ebben az esetben, ha mártva impregnálja a téglákat, vagy évente átkeni impregnálóval.
   Abban az esetben, ha nincs leragasztva, nagyon könnyű a téglákat cserélni, viszont ha nem szeretne vele foglalkozni, akkor inkább impregnálja le.
   Az ízlésének és vérmérsékletének, no és persze a pénztárcájának leginkább megfelelő megoldást érdemes ezek közül választani.

 • Bartalos Balázs:

  Nagyon köszönöm gyors válaszát,még a kérdésem az lenne hogy ha teszek 20cm vastag sóderágyat és rá a téglákat,akkor ha kocsival járok rajta,nem fog mozogni?

  • Téglárium:

   Tisztelt Balázs!

   A 20 cm elég sok, ennyi biztosan elegendő lesz. A mi kocsibeállónk alatt jó, ha 10 cm van, szépen megmaradt, nem süllyedt meg.
   Persze nem mindegy, az alatta lévő talaj mennyire van betömörödve, nyilván jobban mozog, ha pl. frissen feltöltött a terület.
   Ahol a kerekek rendszeresen rajta állnak a téglaburkolaton, tehát csak a parkoló részen, esetleg lehet élével állítani a téglákat, az még biztosabb.

   Üdvözlettel:
   Vámos Tamás

 • Kristóf Ilona:

  Kedves Téglárium!

  Lakkozni készülünk a bontott téglapadlónkat és ezzel kapcsolatban kérném a véleményét, tanácsát. A függőleges felületeket is lehet lakkozni, vagy le fog róla folyni a lakk? Gondolok itt a lábazatokra, lépcsőfokokra, ill. az ugyanazzal a téglával burkolt polc tartó oszlopokra. A függőleges felületeknél az egységes hatás kedvéért gondoltam a lakkozásra. A padló és a lépcső természetesen impregnálva van, viszont a polc oszlopai nem. A válaszát előre is köszönöm, további jó munkát kívánva, üdvözlettel: Kristóf Ilona

  • Téglárium:

   Kedves Ilona!

   Függőleges falat a legegyszerűbben úgy tud lakkozni, hogy annyira felhigítja, hogy permetezővel egyenletesen fújni lehessen, és így vinni fel a lakkot. Ehhez vizes bázisú lakkot válasszon, ha a vízszinteset már lekente, akkor ugyanazt használja, hogy egyforma legyen.
   Ecsettel is kenhető, arra kell figyelni, hogy ne legyen túl sok lakk az ecseten. Kellő odafigyeléssel kiküszöbölhető a megfolyás. Miközben kenik, figyelni kell, folyik-e valahol, és amikor még nem száradt meg, szét kell kenni.
   Sok sikert!

 • Bartalos Balázs:

  Tisztelt Szakértők

  Hatalmas dilemmában vagyunk a feleségemmel,mert beszeretnénk burkolni az egész házat rusztikus külső szelettel vagy hőszigeteljük a házat.De egyszerre nem megy a kettő ,mert a költségvetésünk nem bírná el.Vízteres kandallónk is van amivel fűtünk,tehát a kérdésem az lenne,hogy valamennyire szigetelne a szeletelt tégla?Nagyon a tégla fele hajlunk mert minden téglás a ház körül és gyönyörű.
  Köszönettel:Balázs

  • Téglárium:

   Kedves Balázs!
   Írhatnám azt, hogy hogy vegye meg nyugodtan a szeletelt téglát, ragassza vele körbe a házát, mi legalább jól keresünk rajta, de nem mondanék igazat! Sajnos a szeletelt tégla önmagában nem megfelelő hőszigetelésnek. 🙁
   Ezen a vízteres kandalló sem segít, (biztosan nagyon szép!), legfeljebb olcsóbb a hőenergia előállítása, amit kiengednek a falon…
   Véletlenül se jusson eszükbe a lakás felől, a belső oldalt szigetelni, a bezárt pára lecsapódik a fal és a szigetelés között, csodálatos penész-tenyészet alakulna ki rövid idő alatt!!!!!
   A klasszikus megoldás kívül, a hőszigetelésre ragasztott tégla szelet, ami már megfelelő hőtechnikailag.
   Ha nem megy egyszerre a kettő, de van arra remény, hogy a következő évben folytatni tudják, akkor esetleg egyik évben meg lehetne csinálni a szigetelést a glettréteggel, és a következőben ragasztani fel a téglát. Sajnos nem szabad hosszú távon vakolatlanul hagyni a szigetelést, mert tönkremegy.
   Ha teljes felületen nem megy a téglázás, akkor az is szép tud lenni, ha bizonyos részeken raknak fel téglát. Pl. lábazaton, ablak körül, vagy egy-egy falszakaszon. Talán még szebb is, mintha körben minden oldal téglával burkol, mert az monoton is lehet. A burkolás tervezésében tudunk segíteni, ha küldenek néhány fotót a házról. (info kukac teglarium.com címre) Ezt szívesen felajánljuk vígaszdíjként, hogy ne kelljen az álmaikról lemondaniuk!
   Nem tökéletes megoldás, de kompromisszumként jó lehet, ha féltéglából készül egy külső burkolat távtartó profilokkal, a fal és a téglaburkolat között pedig egy 3-4 cm-es légrést hagynak. A távtartó profiloknak érdemes utánanézni, sajnos nem olcsó, de nem vagyok naprakész az áraikban. Ebben az esetben a bezárt levegő szigetel, abszolút ideális helyzetben némi szigetelés sem árt a fal külsején. Az ehhez megfelelő, hosszában félbevágott tégla négyzetméterára 3900 Ft.
   Remélem, tudtam segíteni, örülnék, ha visszajelezne, hogy döntöttek!

 • Balázs Krisztina:

  Érdeklődnék és a tanácsukra lenne szükségem.Ha szeletelt, bontott téglával szeretném burkolni( flex ragasztóval) a beton alapú teraszomat, mivel fúgázzak ( híg cementes habarccsal vagy flexibilis fugázóval.). Milyen imregnálót ajánl?
  Válaszát várva, üdvözlettel: Balázs Krisztina

  • Téglárium:

   Kedves Krisztina!
   A flexibilis fugázó túl sima a bontott téglához, mert csempéhez való. Érdemes hozzá rakni picit durvább kvarchomokot.
   Ha eső éri, akkor mindenképpen impregnálja. Ehhez Murexin vagy Mapei anyagot ajánlok, az ára elég borsos, de ezek a legjobbak.

 • Palágyi Lászlóné:

  Tisztelt Cég!
  Régi parasztház tornácát és esetleg belső tereit szeretném padlástéglával burkolni.
  Pont ilyesmire gondoltam,mint ez a hagyományosan,kötésben lerakott burkolat. A fotó alapján azt hiszem,a képen vörös színű ez a burkolat. Kérem válaszukat,hogy ebből a méretből hány db szükséges 1 négyzetméterre és mennyi a darabára.
  Válaszukat köszönöm. Palágyi LÁszlóné

  • Téglárium:

   Kedves Palágyi Lászlóné!

   Nagyon szép padlóra a padlástégla, nekünk is ez az egyik kedvenc képünk!
   Most 19×27×4-4,5 cm-es az egyik fajta padlástéglánk, a színe világosabb és sötétebb piros.
   A másik is ez a méret, csak vékonyabb, 3,5 cm, a színe inkább narancssárga és vörös közötti.
   15-16 db/m2 kell belőle, ha 3 cm-es fugával rakják le. Nem kell megijedni a vastag fugától, ennél a méretű lapnál és ebben a stílusban így szép!
   20 db /m2 az anyagszükséglet fuga nélkül, ha esetleg szeretne vékonyabb fugát, bár nem ajánlom, akkor a kettő közötti mennyiséggel tud számolni.
   Az ára 220 Ft/db 300 db-ig, ennél nagyobb mennyiség vásárlása esetén pedig 200 Ft/db.
   50-60m2 van mindegyikből most készleten.
   Meg tudja nézni a telephelyünkön, Bp. XIV. Tatai utca 1. Munkanapokon 8-17 óra között vagyunk nyitva.

 • ando viktor:

  Tisztelt Cég! Szlovakiabol vagyok,Azt szeretném megkérdezni, hogy 22 négyzetméter korul mekkora súlya van.a szállítás miatt. Es hogy eroval lehet e naluk fizetni.Válaszukat köszönöm.

  • Téglárium:

   Kedves Viktor!
   A mostani padlástéglánk mérete 27×19×3,5cm vagy van belőle vastagabb, 4,5-5,5 cm-es is. 1 m2-re fuga nélkül ~20 db kellene, 3 cm-es fugával pedig 16 db. Azt Ön döntse el, hogy mekkora fugával rakja, de a nagyon vékony fugát semmiképpen nem ajánljuk.
   A két szélső értékkel számolva 440-352 db a mennyiség. Raklaponként 320 db van. Így 200 Ft/db az ára, raklapnál kisebb mennyiségnél már csak 220 Ft/db áron tudjuk adni.
   A padlástégla súlya darabonként 3,5 kg körül mozog. A választott fugaméret alapján ki tudja számolni, erre a felületre milyen súlyt jelent a tégla.
   Euroval is tud fizetni, akár bankszámlára is.
   A számlánk áfa-mentes.
   A szállító partnerünk 200 ft/km áron szállít, darus kocsival. Talán Szlovákiába is elviszi ebben a díjszabásban, meg kell vele beszélni. A daruzás 800 Ft/raklap.
   Üdvözlettel: Vámos Katalin
   Téglárium Kft.

 • ando viktor:

  Tisztelt Cég! Köszönöm, hogy válaszolt.Erdekel a dolog, két hét mulva tudnak magukhoz benezni. köszönöm Viktor ANDO

  • Téglárium:

   OK!
   Várjuk szeretettel. Hétfőtől péntekig reggel 8-tól este 5-ig nyitva vagyunk.
   Címünk: Budapest, XIV. Tatai utca 1. Térképrt itt talál:

 • Szabados Ákosné:

  T. Vámos Tamás!
  Érdeklődni szeretnék, hogy hol lehetne megtekinteni a kínálatot. Kb 10m2-re lenne szükségem.
  Üdv: Szabadosné

 • Pokol Ernőné:

  T. Cím!
  Nekünk van bontott téglánk.
  Szerinted térburkolatnak lerakhatjuk?
  Ha igen mivel kell utólag kezelni?

  • Téglárium:

   Kedves Éva!
   Nyugodtan le lehet rakni, erről sokat írtunk már a blogban.
   Lehet rakni kavicságyba, akkor körbe kell impregnálni, vagy ha felülről, akkor is jó, csak nem 100%, mert alulról is szivároghat nedvesség.
   Betonra ragasztva is lehet, de akkor nehezebb felszedni, ha cserélni kell esetleg. A felületet impregnálni kell, de csak felülről, fugázás után.
   Érdemes még olvasgatni itt a blogban, sokan kérdeztek már hasonlót, és a válaszokban igyekeztünk minden eshetőséget bemutatni. Sok sikert!
   Ja, még valami: 1-2 % lejtésben kell rakni, hogy el tudjon folyni az esővíz.

 • Téglárium:

  Tisztelt K. B.!
  Köszönjük a kiegészítést!

 • Pongrácz Zoltán:

  Tisztelt Vámos Tamás!
  Érdeklődni szeretnék, hogy mennyibe kerülne Kb 4000 db kisméretű bontott tégla szállítással együtt Újbarokra(Fejér megye). Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Pongrácz Zoltán

  • Téglárium:

   Tisztelt Zoltán!
   Jelenleg 45.000,- Ft lenne a szállítási díja, de július 1-től változnak az autópálya díjak, és biztosan emelkedik a fuvardíj is, ezért ha később esedékes a szállítás, pontos árat majd akkor tudunk mondani.
   Üdvözlettel: Tamás

 • Tordai Péter:

  Tisztelt Cím !

  Esetemben egy átalakításra szánt házról lenne szó. Maga a stílus tetszene, részenkénti alkalmazással… “Vigaszdíjként” vállalnák-e, hogy az általam megküldött fotók ( a jelenlegi állapotról ) alapján, ötleteikkel / fantáziájukkal átlendítenének a “holtponton” ? Kivitelezést is vállalnak ?

  Üdvözlettel:

  T. Péter

  • Téglárium:

   Kedves Péter!
   Tudunk lakberendezőt ajánlani, ha szeretne egy kicsit komolyabb hátteret ahhoz, mit hogyan készítsen el, hogy az valóban autentikus és stílusos legyen! Kapcsolatban állunk 2 lakberendező hölggyel, akikkel már korábban megbeszéltük, hogy vállalnak fotó alapján elemzést, és tanácsadást. („Home Staging szolgáltatás”) Kimondottan gyakorlottak a “bontott téglás műfajban”, ezért is kerültünk velük kapcsolatba, nálunk szoktak téglát vásárolni a munkáikhoz. Komplett kvitelező csapataik is vannak, de mi is tudunk kőműveseket ajánlani.
   Így működik: Küldjön 4-6 fotót, és az elképzeléseit röviden fogalmazza meg hozzá. Ennek alapján részletes, írásos elemzést készítenek a lehetőségekről, ötleteikről, javaslataikról, hogyan emelje ki otthona előnyös és csábító tulajdnságait. Ezt az elemzést elküldik Önnek, majd ezt követően 30 perces Skypos vagy telefonos konzultációban kérdezhet tőlük.
   Ha tetszik az ötlet, akkor megadom az infókat. Kérem írjon nekünk a honlapon szereplő e-mail címre!
   Megegyezhet velük további tervek elkészítésében is, pl. burkolatkiosztás, bútor tervek, vagy berendezési vázlatok, stb, persze ez egyáltalán nem kötelező. A továbbiakról velük tud árban egyezkedni. (Én a magam részéről meglepődtem, mert azt gondoltam volna, hogy ezek a dolgok a luxus katgóriába tartoznak, pedig nem is drágák.)
   Mi szállítjuk hozzá a téglát. 🙂
   Üdv: Tamás

 • Kedves Tamás,

  kutyakozmetikámat (10 m2 – 3 db 1m-es ajtó) szeretném szeletelt téglával burkolni: padlót és az oldal falakat 1,50 méterig. Mit ajánl és mennyiért lenne kivitelezhető (esetleg a jövő héten kezdhetném is:)?

  Izgalommal várva válaszát 😀
  Zsuzsa

  • Téglárium:

   Kedves Zsuzsa!

   Most készleten kisméretűből belső sárga szelet van, külső szeletekből kisméretű sárga és vörös nagyméretű szeletek vannak.
   Homokfújt belső szelet van még kisméretűből.
   Ezek fogható-vihetőek most. Lehet impregnálni, lakkozni, így mosható lesz.
   A kutyakozmetikába egyébként nagyon jó választás, mert könnyen takarítható, és ha a kutyák esetleg meg is rázzák magukat, nem látszik meg a falon.
   Jöjjön el hozzánk a telephelyre, és nézze meg a választékot, ha látja, melyik milyen, sokkal könnyebb választani!:)
   10 m2 kb. 250 kg a legnehezebb szeletből is, személyautóval is el tudja vinni. Ha úgy szeretné inkább, akkor a házhozszállításban is tudunk segíteni.
   Tudunk ajánlani kivitelezőt is.
   A tégla burkolatok takarításáról és kivitelezéséről írtunk már egy bejegyzést, itt tudja megnézni.
   Üdvözlettel: Tamás

 • Farkas Zsigmond:

  Kedves Téglárium!

  Egy faházban tégla burkolat lett téve a konyhába, sajnos nem lett kezelve így már beivódtak elég csúnya koszfoltok…ezeket hogy lehet a legjobban eltüntetni, ill. mivel érdemes lakkozni?Válaszait előre megköszönöm

  Üdvözlettel Gyimesből

  • Téglárium:

   Kedves Zsigmond!

   Örülök neki, hogy ilyen távolról is megtalált bennünket!
   Sajnos “tuti” megoldást nem tudok adni, de ötletem van több is.
   A megoldás több tényezőn múlik, egyrészt, hogy külső vagy belső oldala látszik-e a téglának. Sajnos a külső szeletben mélyebbek a rések, mivel rusztikusabb, ezekből nehezebb kiszedni, de nem reménytelen!
   Először próbálkoznék zsíroldószerekkel, és penészölőkkel, persze nem egyszerre, csak szépen sorjában. (A Well Done termékcsaládban van mindkettő, szerintem ezek jók, csak kell hozzá kesztyű!) Ha ezekkel jól átsikálja, remélhetőleg egy része eltűnik a foltoknak, jó esetben mind. Érdemes valami erős gyökérkefét keresni hozzá, én talán még a drótkefétől sem riadnék vissza. Arra figyeljen, ne marjon bele a téglába, de ha nem túl puha fajta, akkor nem valószínű.
   Szoktuk savazni a téglákat, de ez a meszes, malteres maradványok eltűntetésére való, viszont a sav maró hatása elképzelhető, hogy itt is bejön. Azt fontos tudni, hogy a savtól sötétebb lesz néhány árnyalattal a színe. Ha pedig a foltot nem szedi fel, akkor talán sötétedik annyit, hogy legalább nem látszik. (A munkavédelmi felszerelésekről ne felejtkezzen el!)
   Ha semmi nem használ, akár csiszolni, vagy drótkorongozni is lehet, de ez a legdrasztikusabb megoldás. A por ellen lehet nedvesen is próbálni. A külső oldala látszik a téglának, és csiszolja, számítson arra, hogy simább lesz a felülete.
   Ha sikerült annyira megtisztítani, hogy már megfelelő, akkor lehet lakkozni.
   A tégla stílusához nem illik a fényes lakk, inkább matt vagy legfeljebb selyemfényű lakkot válasszon. Olyat kérjen, ami a használati utasítás szerint bírja az olajat. Ezektől is lesz egy kis fénye, de ez még szép. Jó vastagon át lehet kenni, több rétegben is, az első réteg lehet hígabb, hogy beivódjon a tégla pórusaiba.
   Remélem, tudtam segíteni, örülnék, ha küldene beszámolót, sőt esetleg képet is, milyen lett az eredmény!

 • Kedves Tamás,

  érdekelne a szállítás is és a kivitelező is.Azonban nem vagyok biztos, hogy 20-a előtt meg tudom nézni.

  Üdv:Zsuzsa

  • Téglárium:

   Kedves Zsuzsa!

   Jöhet bármikor, még télen is nyitva vagyunk! 🙂
   A szállítókról és a kivitelezőkről van egy listánk, többet is tudunk ajánlani.
   Szép nyarat!
   Tamás

 • Koncz Árpád István:

  Tisztelt Téglárium!

  Télikertet építünk, melynek felső burkolását szeletelt téglával akarjuk. A betonfelületre, mely már több éves és jól kiszáradt és tető alatt van, cca. 2 cm vastag kemény, járható kőzetgyepot szigetelést teszek és erre akarom a szeletelt téglát ragasztani. Értem az impregnálást, a flexibilis ragasztót. Ami fontos számomra, hogy a 25x12x2 cm-es lapra vágott szeleteket milyen fugázási távplságra tegyem, tekintettel arra, hogy a bontott szeletek oldalai nem szabályosak minden darabnál, mivel kell fugázni? A fugázó anyagot úgy kell bevinni, hogy a felületen ne maradjon, mert nem lehet róla letakarítani. Netán fugázás előtt valamilyen impregnáló anyag létezik, amivel lekenjük a felületet és akkor a fugázás hasonlóan elvégezhető, mint a járólapnál, vagy csempénél. Milyen eszközöket használjunk a fugázáshoz. Halolottam fugázó pisztolyról, fugázó kanálról. Ha vannak ilyenek, ezeket hol lehet kapni?
  Tisztelettel: Árpéád

  • Kedves Árpád!

   Most vettük észre, hogy írt nekünk, talán még időszerű a válasz.
   Igazából mindegyik kérdéséből érződik, hogy alaposan átgondolta, és gyakorlatilag ki is találta a válaszokat!
   A fugázásra 1,5-2 cm-t szoktunk javasolni, pontosan jól látja az okot, hogy miért. Ez a távolság már elegendő, hogy az egyenetlenségeket felvegye.

   A fugázó anyagokról:
   Fugázni lehet a ragasztóval is, vagy fugázóval, inkább pénztárca és ízlés kérdése, melyiket veszi meg.
   Többféle verzió van. Színben lehet játszani, lehet kapni oxid porfestéket, amivel meg lehet színezni a fugát. Arra számítsunk, hogy bármivel fugázunk, száradás után lényegesen világosabb lesz, mint nedvesen. Többféle színhatás érhető el, angoloknál, hollandoknál divat, hogy majdnem mész fehérségű fugát alkalmaznak. Ha világosabbat akarunk, akkor mindenképpen meszes malterral kell dolgozni. Mész helyet csemperagasztót használhatunk a cementhez meg a homokhoz. Lehet játszani a szemcsemérettel is. Össze-vissza rakott, várfok- hatású stílusnál használhatunk zsákos falazó habarcsot, cégenként más a szemcseméret, de létezik egészen durva apró sóderszemcsés, amitől egészen antik, várfal hatású lesz a felület. Lehet egészen finom anyagot is keverni, attól függ, kinek mi tetszik, színezni lehet utólag sárgásra, barnásra, ízlés kérdése. Kimondottan erre a célra kapható zsákos fugázó anyag, készre van keverve, színben is van választék. Olyan sűrűre keverjük, ami szükséges. Ha fugázó zsákból nyomjuk, akkor lehet hígabbra. Sokkal erősebb anyagok, mint a régiek, nem kell aggódni, hogy kipotyog.

   Fugázás:
   Jó ötlet az impregnáló, szoktuk is javasolni. Ebben az esetben is figyelni kell arra, hogy időben le legyen törölve, de jobbak az esélyek. Viszont mint impregnálás, nem teljes értékű, ha utána nem kenjük át a teljes felületet, fugával együtt!
   A fugázó szétkenődéskor arra kell figyelni, hogy akkor töröljük a felszínt, amikor a fugát már nem kenjük ki, de még teljesen nem kötött meg.
   Egyébként ha nem a síkra kent módszerrel dolgozunk, (de az amúgy sem esztétikus,) nem kenődnek össze a szeletek, csak a minimális mértékben megy mellé.

   Milyen eszközzel fugázzunk?
   A legegyszerűbb és legolcsóbb módszer, amit a cukrászoktól eleshetünk, hogy egy sittes zsák, avagy egyéb erős anyagú zsák sarkát ívesen levágjuk, és mint egy nyomózsákból a tejszínhabot a fugák közé nyomjuk belőle a fugázó anyagot. Olyan vastag lyukat vágjunk, ami arányban van a fugánk szélességével. Kicsit hígabbra kell keverni, mint amit falazáshoz használnánk, hogy könnyebben kijöjjön a zsákból. Annyira legyen híg, hogy könnyű legyen kinyomni belőle. Az egyik kezünkkel folyamatosan tekerjük össze a zsákot, ezzel nyomva ki belőle az anyagot, a másik kezünkkel, két ujjával pedig szabályozzuk a lyukon át kijövő anyag mennyiségét. Ha elég híg az anyag, így nagyon szépen szabályozható, hogy mekkora mennyiség jöjjön egyszerre, ezzel tudjuk szabályozni, mennyi anyagot engedjünk a fugák közé. Arra kell figyelni, milyen sűrű az anyag, de ezt úgyis érezni fogjuk, mert ha sűrű, nem jön ki, és hogy csomómentes legyen, mert ha csomó megy a hézagba, beleszorul, és nem lehet kiszedni.
   A másik módszer: Vagy fugázó késsel kihúzzuk, vagy ujjal ívesre húzzuk a tégla széléig. Külső szeletnél mindenképpen ezt a variációt ajánljuk, mert a külső szeletet síkra fugázva nagyon el lehet rontani az összhatást, nem ajánlom, hogy valaki ezzel kísérletezzen. Padlóburkolat fugázásánál kiskanál is szóba jöhet, amit falon nem annyira tudunk használni. Ez amiatt praktikus, mert a tégla szeletek között nem marad mély rés, ha a lapok széléig, -és nem tovább!- felkenjük vele a fugázó anyagot, így nem lesznek a fugának belső sarkai, ahol a szemét meg tud ülni. Használhatunk egy kisebb darab levágott gumislagot is, ha féltjük az ujjunkat. Ha a kezünket használjuk, húzzunk műtőskesztyűt, majd arra egy erős műszálas kesztyűt, így a mész nem marja szét a kezünket.
   Fugázó pisztolyt is használhat, építőanyag áruházakban lehet kapni, van belőle olcsóbb és egészen drága ipari minőségű is. Fugázó kanálnak megfelel a konyhából kölcsönvett darab is. 🙂 Vagy ahogy írtuk, az ujjunk, vagy egy slag-darab.

   Most egy lélegzetre ennyit sikerült, telefonon is szívesen segítünk:+36 20 355 77 14
   Vámos Tamás

 • Fekete Andrea:

  Kedves Téglárium!

  Egy olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy téglával szeretnék egy házat burkolni, és az megbonyolítaná a kivitelezést ha a tetőre is tégla is felkúszna. Vasbeton koporsófödémre kerülne a tégla.Valamilyen táblás rögzítőrendszerben gondolkodom,de még pontosan nem tudom a rögzítés elvét.
  köszönettel
  Andrea

  • Kedves Andrea!

   Izgalmas kérdés, megpróbálunk a legjobb tudásunk szerint válaszolni rá.
   Ha jól értjük, akkor az egész tetőfelület téglával lenne burkolva?
   Az egyik, talán meredek ötlet, hogy a betont vízzáróvá teszik. Létezik olyan adalék, amitől vízzáró lesz. Erre lehet közvetlenül a szeleteket ragasztani, flexibilis, fagyálló ragasztóval. Impregnálható, kérdés, néhány évente ki fogja lekenni a tetőn újra?
   Másik gondolat: A koporsófödémre hagyományosan építenek egy szarufákból, tetőlécekből álló másodlagos tetőszerkezetet. Hogy aztán erre mi kerül, az már az építész és a megrendelő döntése, általában nem a tégla szelet a jellemző, tehát bejáratott megoldás nincs rá.
   Heratekta, lépésálló szigetelés, mindenképpen erős hálózással? Aztán erre jönne a tégla? Az egyes lapok toldása a hőmozgás miatt valószínűleg megrepedezik, a tetőn óriási hőingadozással kell számolni.
   A szarufák és a tetőlécek közé szokásos módon be lehet rakni a tetőfóliát, tehát a vízelvezetés megoldható.
   Itt is felmerül a külső oldalról történő impregnálás kérdése.
   Kb. ennyit tudunk segíteni. Javasoljuk, hogy konzultáljon építésszel, vagy egy gyakorlott kivitelező szakemberrel, mielőtt belekezdene!
   A bizalmát köszönjük!
   Üdvözlettel: Katalin és Tamás

 • horváth tamás:

  Sziasztok.

  Szeretném kérdezni, hogy a szeletelt tégla ragasztásánál milyen ragasztót válasszak. Ceresit cm26 vagy cm17, vagy esetleg mapei p7, vagy p9? Válaszotokat előre is köszönöm.

  Üdv.: Tamás

  • Kedves Tamás!

   A ragasztó fajtája attól függ, hova lesz rakva a tégla, kültér, beltér, padló vagy fal, stb.
   Rengeteg féle létezik.
   Az üzletben az eladónak tudnia kell, hova melyiket lehet használni. Jobban jársz, ha őt kérdezed ki, mond el neki, hova szeretnéd.
   Üdv: Vámos Tamás

 • Blaschek Zita:

  Kedves Téglárium! Érdeklődni szeretnék, hogy az üreges padlástéglát kültérre teraszburkolatként vagy autóbeállóként lehet-e alkalmazni? Szükséges-e a téglákat impregnálni? Válaszukat köszönöm, Zita

  • Kedves Zita!
   Köszönjük az érdeklődést!
   A teraszra megfelel a padlástégla, mársok szépet építettek a mi tégláinkból.
   Kocsibeállóra attól függ, mekkora méretűek a lapok, nagy lapot nem biztos, hogy mernénk ekkora igénybevételnek kitenni. Aljzatbetonra viszont lehet nyugodtan ott is, mert együtt dolgozik a betonnal.
   Az impregnálás megvédi az esetleges felfagyástól a téglát. Ha betonra ragasztják, akkor célszerű, mert nehéz felszedni, de ha sima homokágyba van rakva a tégla, akkor könnyen ki lehet cserélni, ha néha 1-2 darab megsérül. Kapható nálunk impregnáló is, ha úgy dönt, hogy átkeni.
   Üdvözlettel: Vámos Katalin
   Téglárium Kft.

 • Biót Edit:

  Kedves Tamás!

  Szeletelt tégláról hogyan lehet eltávolítani zsír foltot!

  Válaszod előre is köszönöm!

  Edit

  • Kedves Edit!

   A többiek miatt mondom, hogy megelőzni könnyebb impregnálással, mint utólag eltüntetni. 🙁

   Sajnos tuti módszert nem tudok mondani. Amivel érdemes próbálkozni, az a forró trisó, vagy valami erős zsíroldó szer. Célszerű először megpróbálni egy félreeső helyen, (pl. szekrény alatt), ahol nem látszik az eredmény, hogy nem hagy-e foltot.
   Ha nem sikerül eltüntetni, akkor megpróbálkozhat az egészet átkenni klinker olajjal, ettől ugyan az egész felület sötétebb lesz, de legalább egyenletesen.

   Ha valamelyik módszer beválik, kérem ossza meg velünk, talán másnak is segíthetünk vele!
   Üdv: Tamás

 • Tóth Béci:

  Sziasztok.Én a pecsétes téglák eredetéről érdeklődnék.Nekem egy “TT” meg egy “S” mongramos téglám van,de semmit nemtudok a jelentéséről,kinek vagy minek a monogramja sem a koráról.Erről kérnék információt ha lehet. Köszönöm szépen.

 • Sági István:

  Kedves Tamás
  A nagyméretű pecsétes téglák között szereplő 0388 sz. “SF” feliratú tégláról, készítője nevéről ill. telephelyéről van e valamilyen információja?
  Köszönettel

  István

 • Petrasitz Péter:

  Köszönöm! Megfogadom

 • Teglarium:

  Csekkes fizetésre várakozik Rendelés állapota Függőben lévő fizetés volt, majd Várakozik lett.

 • Teglarium:

  Termék készletmennyiség sikeresen csökkentve.

 • Horváth András:

  Kedves szakértő!
  Kérdésem a következő.
  Építkezek, és egy passzív ház-szerű szigetelést szeretnék elérni. Az a tervem, hogy 20 vagy 25 cm tőzeggyapotot rakok a téglafalra és arra kívülről egy sor bontott téglát, amit lemeszelnék fehérre, mert a ház kövezett tornácon levő oszlopait szépen kiemelné. Jó ötletnek tartja? Min mkell esetleg módosítanom?

  • Kedves András!
   Köszönjük a bizalmat!
   A statika már egy másik szakma, érdemes megkérdezni az építészt, de a hőszigetelése biztosan profi lesz, és jól fog mutatni. A lényeg, hogy a bontott tégla fal állékonysága megfelelő legyen. Ha 25 cm-es falvastagsággal rakja, az önhordó, a 12 cm-es falnál vagy be kell kötni a teherhordó falhoz, vagy kb. 2 m-ként 25×25-ös oszlopot rakni közé.

 • Fejes Csilla:

  Kedves Téglárium!

  Az előttem szóló kérdezőhöz hasonlóan mi is parasztház felújítása előtt állunk, és a konyhába tégla burkolatot szeretnénk. Az lenne a kérdésem, hogy az impregnáló anyag mennyire tömi be a pórusokat, és hagyja e a burkolatot illetve az alatta levő rétegeket szellőzni?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  Fejes Csilla

  • Kedves Csilla!

   Amennyire a témát ismerem, a parasztházak padlóinak és falainak a víztől való védelme egy elég összetett kérdés, amiről konferenciákon és blogokon sokan vitatkoznak. Nem szeretném osztani az észt különösebb tapasztalatok nélkül.
   Valóban fontos kérdés, hogy a porozitás megmaradjon.
   A szeletelt tégla kiesik, mert az alá aljzatbeton kellene. Az egész tégla jó megoldás lehet, mert beton nélkül is szilárd. A felületvédelem a kérdéses ezek után.
   Talán ha hígabban kenik az impregnálót, vagy mélyalapozót használnak, így nem lesz teljesen tömítve a téglák pórusa. Biztosabb, ha olajjal próbálkoznak, ebből nagyon sokféle létezik.
   Egy egész jó, -de már sajnos bezárt blogot- találtam a témában, ott keményolajat és viaszt javasoltak a padlóra.
   Itt olvastam: https://paraszthaz.blogspot.hu/2006/09/padl-leraksa.html

   Remélem, tudtam segíteni! Üdvözlettel: Kati

 • Brigi:

  Szia!

  Azt szeretném kérdezni, hogy én a konyha falát szeretném bontott téglából (bontott tégla szeletekből, amelyeknek sík a felületük). Viszont elbizonytalanodtam, azzal kapcsolatban, hogy a főzőlap hátához is lehet ilyet helyezni, persze lekezelve (pl betonlakkal). Mert félek, hogy a zsírok meg hasonlók nagyon tönkretennék.
  Neked mi a véleményed?

  Előre is köszönöm!

  Üdv.,
  Brigi

  • Kedves Brigi!

   Először is köszönjük a bizalmat, hogy minket kérdezel!
   Már nagyon sok helyen láttam ilyet a konyhában.
   A sík felületű tégla lapok a tégla belső szeletei.
   Nyugodtan rakhatod a falra, le lehet kezelni akár az általad említett lakkal, vagy a nálunk forgalmazott impregnálóval.
   Ez eltömi a tégla pórusait, vastagabban kenve gyakorlatilag egy vízzáró bevonatot képez a téglán, ami ellenáll a vegyszeres tisztításnak is.
   Amikor jössz a szeletekért, kérdezd meg a kollégáimat, hogyan ajánlják a használatát! Szívesen segíteni fognak!
   Jó tervezgetést!

   Üdvözlettel: Vámos Katalin

 • Szabó Veronika:

  Kedves Téglárium!
  Kőből épült parasztház belső tereibe szeretnénk padlástéglát. A fugázással és az impregnálással vagyunk gondban, mert a falak enyhe nedvesedése miatt teljesen légáteresztő rétegrendet tervezünk a téglaburkolat alá (alzatbeton és hagyományos hőszigetelés helyett habüveg granulátum). A téglát andezit porba raknánk, impregnálni fugázás előtt szeretnénk, hogy a fugákon át el tudjon menni a talajpára. Ehhez keresünk páraáteresztő fugaanyagot. Van esetleg javaslatuk? Még egy kérdés, hogy az impregnálás teljesen megszünteti a tégla “lélegzését”? Vagy számolhatjuk az impregnált felületet is valamennyire páraáteresztőnek?
  Köszönöm,
  Szabó Veronika

  • Kedves Veronika!

   Köszönjük a bizalmat!

   A vályogházak lélegző felújítása egy egész “tudomány”, ami sajnos már nem teljesen a mi szakterületünk, ezért csak arra szorítkozom, amit tudunk.
   Maga a tégla porózus anyag, a levegőt átengedi.
   A fugákban használhat malteres habarcsot, ott a páraáteresztést nem látom gondnak. Egy ismerősünk agyagos malterrel fugázta a szeleteket, sőt, ő még festéket is rakott bele.
   A téglát szokták nedvesség ellen impregnálni, ezzel a bejutó víz ellen védik, ezt viszont szintén nem javasoljuk, mert ahogy befelé, úgy kifelé sem mozog rajta akkor a pára. Sajnos azt nem tudjuk megmondani, százalékos arányban ez mennyi. De ha úgy gondolják, hogy a fugákon át történő szellőzés elegendő, akkor nyugodtan.
   Esetleg természetes olajokkal is felületkezelhetik, ebből nagyon sok fajta létezik, olcsótól a drágáig.
   Remélem, tudtam segíteni.

 • Laci:

  Kedves Téglárium!

  Elbontottam a telkemen lévő kis házikót, mely elég sok kis méretű, bontott téglát rejtett. A téglákat megpucoltam és gondoltam egy szép kis keritést csináltatok belőle. Beszéltem egy kivitelezővel aki megpróbál lebeszélni róla. Mégpedig azzal az indokkal, hogy könnyen és gyorsan bevizesedik ezáltal nem lesz hosszú életű!
  Én kitartanék a kerités mellett!
  Mi a véleménye a kivitelező gondolkodásáról?!
  Válaszát elóre is köszönöm!
  Laci

  • Kedves Laci!

   Szerintem sem indokolt az aggodalma.

   Ha ez az épület nem régebbi 50-60 évnél, akkor meglehet, hogy a belőle származó kisméretű tégla már az újabb fajták közül való. Ebből a téglából tényleg nem javasoljuk, mert az új téglák nem fagyállóak.
   A “békebeli téglákat” olyan alaposan szárították és égették, hogy sokkal tartósabbak a mai utódaiknál. Nem is gyártottak régen külön fagyálló téglát, mivel mindegyik megfelelt ennek a kritériumnak. Ezek a régi tömör téglák jól bírják az időjárás viszontagságait!

   Előfordulhatnak olyan szakipari hibák, amiket el kell kerülni, ha bontott téglából építkezik, általában ezen múlik az élettertam és a hosszútávú minőség.
   Arra kell odafigyelni, hogy az alapból ne tudjon a tégla nedvességet felszívni, tehát az alap tetejét szigetelni kell. Ezzel megelőzhető a salétromosodás.
   A másik, amivel a téglát védeni tudja, hogy impregnálóval átkeni. Az impregnáló eltömi a tégla pórusait, nem engedi be a vizet a tégla belsejébe. Ha nincs víz a téglában, akkor az belefagyni sem tud. Tehát fagykárt sem tud okozni. Így működik az impregnálás. A nálunk kapható impregnáló 2000 Ft/liter vagy 6500 Ft/4liter +áfa. Nagyon jó ár-érték arányú. 6-10 m2-re elég, de a függőleges felületeken, ahol a víz nem tud megállni rajta, kevésbé fontos.
   A kerítés tetejére javaslok még lejtésben fedkövet rakni, akár egy lapjával félbevágott tégla is megteszi, amibe alulról vágjon vízorrt, hogy a víz ne a kerítésen folyjon végig. A tetejét impregnálóval először hígabban, majd 2 rétegben higítatlanul kenjék át. Ezt 2-3 évente megismételve nem lehet gond.

   A saját kerítésünk is bontott téglából van, áll már vagy 13 éve. Nem foglalkoztunk akkoriban még tégla eladással, csak azért lett ilyen, mert tetszett a régi tégla. Impregnálva sincs. Szép a mai napig, nagyon szeretjük.
   Sok sikert!
   Üdvözlettel: Vámos Katalin

 • Tóth Jenő:

  Kedves Téglárium

  Azt szeretném kérdezni,hogy van e tapasztalatuk vagy hallottak e olyasmiről,hogy bontott téglából csinálta meg valaki a fürdőszoba és a konyhapadló,járólap helyett egy vályog házban ahol fontos az anyag ” lélegzése” .Mennyire légáteresztő lenne egy téglaburkolat vágott égetett téglából .Köszönöm.Tisztelettel:Tóth Jenő

  • Kedves Jenő!

   Megtisztelő a bizalma, köszönjük!
   A vályogépítés ma egy külön tudomány, amibe nem szeretnénk nagyon belemenni, mivel mi a régi, bontott tégla újrahasznosításához értünk elsősorban.
   Válaszolni inkább ezért nehéz.

   A vályog érzékeny a vízre, viszont fontos, hogy szellőzni tudjon.
   Tehát két, egészen ellentétes követelménynek kell megfelelnünk.

   Egy biztos: a csempék, kerámia burkolatok teljesen vízzáróak. A tégla viszont önmagában porózus anyag, de felületkezeléssel, ún. impregnálással elérhető, hogy a nedvességgel szemben ugyanolyan ellenálló legyen, akár a hagyományos fürdőszobai burkolatok.

   Egy ma épülő új szerkezet esetében a tégla falszerkezetre a fürdőszobában ma nagyon modern, vízzáró szigeteléseket kennek, erre burkolnak. Ebben az esetben, ahogy egy csempét felrakna a falra, úgy egy tégla burkolatot is lehet, ugyanazt a (lehetőleg flexibilis) ragasztót kell hozzá használni.

   Vályog házaknál kérdéses, hogy rögtön a vályogra szabad-e szigetelni. Megoldás lehet egy átszellőztetett lécvázra szerelt vízálló gipszkarton előtétfal. Ezzel kapcsolatban kérem konzultáljon a vályogépítészetben jártas szakemberrel!

   A gipszkartonra már számtalan esetben ragasztottunk szeletelt téglát. Ez nem gond.

   A következő megoldandó feladat, hogy a falon, padlón lévő tégla burkolatot biztosan víz fogja érni. Ezzel szemben meg kell védeni, mivel porózus anyag.
   A pórusok tömítésére az impregnáló ad megoldást.
   Először fugázás előtt kenje át egy híg réteggel, ami jól be tud szívódni a tégla mélyebb rétegeibe is. (Így a fugázás közben esetlegesen rákenődő fugázó anyagot is könnyebb letörölni. De ez még nem indokolja, hogy felelőtlenül maszatoljuk össze!!!)
   Aztán fugázás után jöhet higítatlanul még 2 réteg. Így kicsit több kell belőle, de kialakul egy védőréteg, ami nem engedi be a téglába a vizet.
   És nem utolsó sorban a téglának a szép, érett színét is kiemeli.
   Itt olvashat bővebben az általunk forgalmazott impregnálóról:
   Impregnáló

   Remélem, tudtunk segíteni! Örömmel vesszük, ha megírja, milyen megoldás mellett döntött végül.
   Sok siket kívánunk az építkezéshez!
   Üdvözlettel: Katalin és Tamás

 • Weisz Edit:

  Jó estét kívánok ! Nagyjából végig olvastam mindent, de az én problémámra nem kaptam választ. Kint az udvaron egy tetővel ellátott teret csináltattunk. Ez 2 oldalról nyitott. Kis motor, stelázsi régi edényekkel, asztal, pad stb. A burkolat pedig bontott kisméretű tégla. Aki csinálta, lebeszélt a fugázásról, felszórták szemcsés homokkal. Ennek a tisztán tartása nekem nem tetszik. Mivel 2 oldalt nyitott, a szél befújja minden félével.Ha söpröm , akkor kisöpröm a homokot is. Ezt szeretném fugázni. Lehet-e , érdemes-e, én tudom -e ? és főleg mivel kell? Az arányokra vagyok kíváncsi és a véleményére. Válaszát köszönöm. Üdvözlettel : Weisz Edit.

 • Netuschill Imre:

  Kedves Kati és Tamás!

  Az internetes oldalakon mindenki az impregnáló szereket ajánlja (itt is). szomszédoktól, ismerősöktő viszont olyan tippeket kaptam, hogy egyszerű étkezési olajjal is elég lekezelni a tégla felületet. Nekem szabadon álló fedetlen teraszomon, és a lábazaton van bontott tégla (teraszon egész, lábazaton szeletelt). Mit javasolnak? Használható az olaj? Mik a feltételei?

  köszönöm válaszukat!

  Üdv, Imre

  • Kedves Imre!
   Köszönjük a bizalmát!
   Azt szoktuk javasolni, hogy ha spórolni szeretnének, akkor lehet akár használt sütőolajjal is kenni a téglát.
   Van azért néhány tudnivaló:
   1. Az olaj a napfény hatására lebomlik, célszerű évente újra átkenni.
   2. Csak annyit kenjen rá, amennyit biztosan elszív, ami a felületen megáll, azt le kell törölni. Ez amiatt fontos, mert az olaj avasodik.
   3. Az olajtól sötétedik a tégla színe. Először tegyen próbát egy kevésbé feltűnő helyen, és ellenőrizze a hatást!
   Üdvözlettel: Katalin és Tamás

 • Szőcs József:

  Jó napot kivánok!
  Van egy kis szalmaházunk. A padlóra cigány téglát tettünk, ragasztóanyagként agyag és mosott homok keveréket használtunk; száradás után az agyagfuga megrepedezett néhány helyen.
  Szeretném a segitségüket kérni abban, hogy mit javasolnak ennek a téglapadlónak a kezelésére: a felületet milyen anyaggal lehet kezelni, hogy az vizálló, dörzsálló (ne morzsolodjon)legyen és könnyen tisztitható? Van matt változat is?

  Várom válaszukat!

  Üdvözlettel,
  Szőcs József

  PS. Alap: fold, kő, 25 cm-es aljzatbeton, bitumenes szigetelo, 5 cm-es lépésálló és erre tettük a téglát.

 • András:

  Tisztelt Uram!

  Jó minőségű, nagyméretű, vörös bontott téglára lenne szükségem, 1 raklapra.
  Van ilyenük készleten?
  Lehet olyat csinálni, hogy kettévágom őket, és úgy falazom fel lábazatnak? (Így jönne ki a falazat és a lábazat külső síkja ugyanannyira).
  Köszönöm

  • Tisztelt András!

   A vörös nagyméretű téglánk 120 Ft/db+áfa áron kapható.
   Most van belőle, fogható-vihető.
   Jó ötlet így félbe vágni, már vittek is így tőlünk. Ha mi vágjuk, akkor 120 Ft/félbevágott db.

   A raklap betétdíja 2500 Ft, ezt visszaváltjuk.
   A tégla súlya kb. 4 kg/db (ha egészben van.) Így tud számolni, ha Ön viszi el.

   Mi is kiszállítjuk, ha küld egy címet, akkor kiszámoljuk, mennyi lenne.
   Üdvözlettel: Tamás

 • Szlávik Krisztina:

  Kedves Téglárium Csapata!

  Egy régi kamrát alakítottunk át ebédlővé, az alját szigeteltük-betonoztuk annak rendje-módja szerint. Bontott téglával szeretnénk burkolni. Az lenne a kérdésem, mit tegyünk a tégla alá, tehát a beton és a tégla közé – malterbe ültessük a téglákat, vagy csak simán a beton-felületre rakjuk ki, és utána fugázzuk?

  Köszönettel:
  Krisztina

 • Kinga:

  Kedves Téglárium!

  Köszönettel kezdem, ugyanis rengeteg hasznos információt találtam az oldalon!
  Tornácos vályogházunk van, a tornácot újítanánk fel. Az oszlopai betonalapra kerülnek, viszont a terasz felületét nem szeretnénk betonozni, egész bontott téglával burkolnánk. A kérdésem az lenne, hogy homok, sóder, vagy kavics ágy a legjobb hozzá? Esetleg vegyesen? Melyiket milyen vastagon kell teríteni a tégla alá?
  Hamár az oszlopokhoz betonznunk kell, érdemes az egész terasz köré beton keretet tenni, az eső, vagy a téglák szétcsúszása miatt? Persze a keretre ragasztanánk téglát, hogy ne a beton látszódjon…

  Üdvözlettel, Kinga

  • Kedves Kinga!

   Köszönjük a kedves szavakat! 🙂
   Jó ötlet a tégla, alapvetően rakhatjátok kavics vagy sóder ágyba is, az a lényeg, hogy a nedvességet alulról ne tudja felszívni. Kb. 10 cm elég.
   Jól látjátok, hogy kell egy keret, ami megfogja az egészet. A beton keret is jó tégla szeletekkel burkolva, de még egyszerűbb, ha a szélső sort állítva rakjátok, így dupla mélységben megtartja a széleket.
   A fugázást kétszer rostálttal, vagy Viacolor besöprő homokkal szokták csinálni.
   Érdemes a felületet impregnálni.
   https://www.teglarium.com/bontott-tegla-megoldasok/impregnalo-es-feluletkezelo-anyag/
   Sok sikert! ~Kati

 • Baranyi Kálmán:

  nagyon hasznos információkat kaptam Önöktől, és szeretnék felíratkozni a hírleveleükre.

 • Bartos Győző:

  Tisztelt Téglárium!

  Létezik -e mészhomok (fehér színű) tégla szelet és ha igen mennyiért?

  Üdvözlettel: Bartos Győző

 • Révai Anikó:

  Üdvözlöm!
  Érdeklödnék,hogy 10cm-es kültéri szigetelésre rakható-e szeletelt tégla diszitésnek ablak köré+sarkokra.
  Köszönettel Anikó

  • Kedves Anikó!

   Igen, meg lehet oldani.
   Van olyan ragasztónk, amit erre fejlesztett a gyártója, 3500 Ft/25 kg, kb. 3,5-4 m2-re elég.
   A hálózással együtt kell dübelezni, nem a háló alatt. (Ezt a szakembernek tudnia kell.)
   Köszönjük a kérdését!
   Üdvözlettel: Vámos Katalin

 • Sebestyén Máris:

  Kedves Téglárium!
  Bontott téglás 120x60x40 cm konyha bútort szeretnék csinálni! A kérdésem az lenne, hogy csemperagasztót vagy zsákos vakoló anyagot ajánlanak hozzá? Ebben a méretben kb hány db normál méretű téglára lesz szükségem?
  Előre is köszönöm a válaszukat!
  Üdv:S.Mária

  • Kedves Mária!
   Megfelel a zsákos vakoló is, nálunk is kapható a tégla mellé.
   A db számhoz kicsit kevés ez az információ. A tégla mennyiségét úgy tudja kiszámolni, hogy először is ki kellene találni, milyen elrendezést szeretne.
   Általában 30 és 60 cm-es modulban lehet kapni a szekrényajtókat, fiókokat, vagy nézze meg pl. az Ikeában mekkora egy fiók vagy egy ajtó szélessége, és számolja rá a keret vastagságát is, amihez majd az ajtót kell rögzíteni.
   Nagyon-nagyon fontos előre kitalálni mindennek a helyét, rengeteg későbbi bosszankodást el lehet kerülni vele!!!!
   A terveknek megfelelő távolságokra kell aztán tenni a falakat, egyébként egyedi méretű ajtókat kellene majd csináltatni. Az egyedi mindig drágább, mint a tömegcikk.
   Nyilván a két szélén kell mindenképpen falazni, és a sarkokban is.
   A szekrények mélysége 60 cm szokott lenni, a pult magassága a használó testmagasságától is függ, 70-85 cm körül.
   Így már van egy egy kb. méretünk. egy “láb” mérete 60*75 cm, azaz 0,45 m2. Így 10 sor tégla magasságú+ a pult vastagsága. Legyen 0,5 m2. A fal vastagsága 12 cm lesz. Az anyagigény a 25*12*6 cm-es (ún. kisméretű téglából) 47 db/m2. Azaz egy lábhoz kb. 24 db egész tégla kell.
   Kell majd vágni a téglákat ahhoz, hogy “kötésben” legyenek, minden 2. sort fél téglával kell kezdeni.
   Az egész tégla ebben a méretben 75 Ft/db+áfa. Kapható viszont feles, és 3/4-es is belőle, ami csak 20 Ft/db+áfa. Ebből viheti nyugodtan a mennyiség 1/3 részét. Sőt, van ún. egyoldalas téglánk is, ide megfelel az is, mert a szekrény belseje lévő oldal nem látszik. Ennek 60 Ft/db+áfa az ára.
   Szívesen segítek, ha felhív, de a legjobb, ha a szakemberrel együtt számolják ki, aki majd megcsinálja.
   Üdvözlettel: Vámos Katalin
   +36204831553

 • Joó Csaba:

  Tisztelt Vámos Tamás !
  Pincénk járófelületét laptéglával burkoltuk és utána kifugáztuk .
  Mivel gyakran fogjuk használni,ezért fontos lenne számunkra a könnyen tisztántartása.
  Többféle ötletet kaptunk már ( lenolaj , vízüveg , betonlakk , kőbalzsam ..stb ) .
  Olyan impregnálószert keresünk, amit ha felviszünk a felületre lakkszerű bevonatot képez mégis megőrzi a régi hatású laptégla színét,mindamellett könnyen felmosható.
  Válaszát előre is köszönöm : Csaba

 • Marton:

  Üdvözlöm,

  bontott tégla kandallót építettünk és többen ajánlották, hogy impregnáljuk a téglát. Megint mások azt mondták, az impregnálóból hő hatására mérgező vegyületek párologhatnak. Mi a szakmai véleményük? Az impregnálószer valóban mérgező lehet? Szeretnénk elkerülni a “porzást”, ezért kezdtünk nézelődni. A lakk nem lenne szimpatikus a vertikális felületen, a tégla eredeti színe az, amit továbbra is megtartanánk.

  Érdekelne a véleményük, tapasztalatuk!

  köszönettel!
  Marton

  • Kedves Marton!

   Megkérdeztem a gyártó vegyészét, hogy mindenképpen megbízható legyen a válaszom.
   Azt mondta, hogy a szilikon alapú impregnáló anyagokat nyugodtan lehet használni, mert azokban semmiféle mérgező anyag nincs.
   Elsősorban a tégla balzsamot ajánlotta, a színét elmélyíti, de szép patinát ad a téglának.
   Ha olyat szeretne, amiből semmi nem látszik a felületen, akkor az Universal típust ajánljuk.
   Ezen az oldalon vannak fotók és árak:
   https://www.teglarium.com/bontott-tegla-megoldasok/impregnalo-es-feluletkezelo-anyag/
   Köszönjük a kérdést!
   Rendelni az oldalon található űrlapon, vagy közvetlenül az info kukac teglarium.com címre írva, vagy telefonon tud. A számom: +36204831553
   Üdvözlettel: Vámos Katalin

 • Zoltán78:

  Kedves Téglárium!

  Pince helyiségem fala szeletelt téglával van burkolva. Mivel elég száraz a pince ezért nem gondoltam impregnálni. Viszont Önök szerint érdemes lenne-e lakkozni? Dobna-e rajta? Később nem pattog-e fel a lakk, akár részlegesen rajta? Milyen lakkot ajánlanának, esetleg konkrét? A padló terméskővel van borítva. Érdemes-e azt is lakkozni? Mik a tapasztalatok? Köszönöm előre is válaszukat!

  • Kedves Zoltán!

   Köszönjük a kérdést! Nagyon hasznos!
   Inkább az impregnálót ajánlanánk!
   Ha esetleg van is pára a falban, ezzel nem zárjuk be. Megmarad a fal természetes lélegző képessége. Pincék esetében ez fontos szempont, különösen, ha bort is tartanak benne!
   A padlóra szintén inkább az impregnálót javasoljuk. Az Universal nevű nagyon jó kopásállóságú, szellőzik, és nem képez fényes bevonatot.
   https://www.teglarium.com/bontott-tegla-megoldasok/impregnalo-es-feluletkezelo-anyag/
   A tégla és a kő természetes anyagok, nem illik hozzájuk a fényes felület, hagyjuk, hogy a szépségüket megmutassák! 🙂
   Ha a padlón átkopik a lakk, és fel kell csiszolni, elveszíti a rusztikus textúráját. Nem is beszélve arról, hogy más lesz ott, ahol kopik, és ahol nem járkálnak rajta. Az impregnálót beissza a tégla, keményebb lesz tőle a felülete, és nem látszik, hogy rajta van.
   Sok sikert!
   Üdv:Kati

 • szabo istván:

  Üdv mindenkinek,
  van-e (il.létezik-e) téglakezelésre alkalmas páraáteresztő szer?…viasz,parafin,festék..?
  betonpadlót szeretnék burkolni szeletelt téglával…a padló a talajpára miatt enyhén nedves..isteni szerencse hogy ez a nedvesség nem kúszott fel a falakra…a padló meg lesz lékelve, ahogy Mednyánszky javasolja…
  Köszönöm …

  • Kedves István!

   Megérkezett a válasz a vegyész szakértőnktől.

   Ami fontos, hogy a padlóban lévő nedvesség útját ne zárjuk le.
   Tehát semmiképpen nem szabad vízszigetelni a beton tetejét, mert akkor feljebb megy a víz a falakba.
   A szeletelt téglát olyan ragasztóval kell ragasztani, ami szintén páraáteresztő.

   Az impregnáló már engedi a páradiffúziót. Az Universal nevű termékünket ajánlom, a legjobb a kopásállósága, és a párát is átengedi.

   Ha a falak anyaga tégla vagy kő vakolat nélkül, akkor szintén impregnálja le az Universal impregnálónkkal.
   Ha vakolt, ne legye rajta diszperziós festék, azt szedje le, mert nem szellőzik. Semmiképpen ne diszperziós festékkel kenje a falat! Meszelve jó, vagy szilikát festékkel, mert ezek átengedik a párát!
   Utána pedig jöhet a vakolat impregnáló, megrendelésre nálunk is kapható. Megakadályozza a sókivirágzást.
   Létezik olyan nagy porozitású vakoló anyag is, amit a vakolat szárítására találtak ki, pl. alagsori nedves lakásokban találkozhatunk vele. Nagyon jó a hatékonysága!

   A lényeg, hogy az alulról feljövő nedvesség ki tudjon menni, ne zárjuk le a szabad áramlását.
   Ilyenkor az szokott gondot okozni, ha beavatkoznak a kialakult egyensúlyba, és lezárják a pára útját.

   Fontos még, hogy egy automata szellőző berendezés legyen a szabadba, hogy a falból kijövő nedvesség ne maradjon a levegőben, mert a falból kilépő nedvesség akkor tud kijönni. Amúgy amennyi kijön vissza is megy, (egyensúlyi állapot), és nem tud száradni a fal.

   Kérem számolja ki, mekkora felületről lenne szó, és küldök árajánlatot az egyes anyagokra.
   Személyesen Budapesten átvehető, vagy csomagban is tudjuk küldeni utánvéttel.

   Remélem, tudtam segíteni! Sok sikert!

   Üdvözlettel:

   Vámos Katalin Téglárium Kft.

   Mobile: +36204831553
   info@teglarium.com
   http://www.teglarium.com/
   https://www.facebook.com/Teglarium

 • Ildi:

  Kedves Téglárium!

  2016. év őszén építettek számunkra egy bontott tégla kerítést. A tégla egy nagyon régi épület elbontásából származik, legtöbbje pecsétes volt. A többi téglát a műemlékvédelem vásárolta meg, azt gondoltuk jó minőségű, így nem volt fenntartásunk. A csapadékvédelem miatt a tetejére fedkövet tettek a kivitelezők. Most, a fagyok elmúltával fehéres színű, só szerű anyag jelent meg a téglákon és a fugán is. Mi lehet ez, salétrom, só, vagy egyéb anyag, mi alapján lehet ezt eldönteni? Le kell-e mosni (ha igen mivel), hogyan lehet, illetve el kell-e eltávolítani? Jelez-e valamilyen károsodást, az esztétikai problémán kívül pl.: szerkezeti változást az anyagban? Milyen lehetőségeink vannak a téglakerítés állagának a megóvására, megőrzésére? Mindenképpen szükséges-e az impregnálás, megoldhatja-e az a fent leírt jelenséget, vagy csak nem lesz látható? Milyen szert javasolna?

  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Ildi!

   Köszönjük a megtisztelő bizalmat!

   Maga a régi tégla biztosan megfelel a kerítésépítés céljára, mert a régi téglagyárakban nagyon alaposan és ráérősen égették a téglákat. Szinte 100%-ban fagyállónak mondhatóak még ma is, ellentétben a most gyártott téglákkal.
   Emiatt nem látok okot aggodalomra.

   A fehér anyag nagy valószínűséggel a salétrom. Van egy vegyszerünk, a neve salétrom eltávolító, azzal kell lemosni a tégláról.

   Hogy megelőzzük a további sókivirágzást, javasolt impregnálni a felületet. A szilkon bázisú impregnáló úgy működik, hogy a falazatban lévő nedvességet engedi kipárologni, viszont nem engedi bejutni kívülről a vizet. Ugyanakkor a sószemcsék már nem képesek átjutni rajta belülről kifelé. Gyakorlatilag lélegző marad a felület.

   Azért érdemes lenne kinyomozni, hogyan juthat be a falba annyi nedvesség, hogy salétromosodjon.

   Általában valamilyen szakipari hiba szokott a háttérben megbújni.
   Ilyenek pl. a nem megfelelő, vagy hiányzó vízszigetelés a kerítés alapjának a tetején.
   Mindenkinek mondjuk, szinte szajkózzuk annak, aki kerítéshez vásárol téglát, hogy mennyire fontos a vízszigetelés, de sajnos a “mesterek” sokszor okosabbak akarnak lenni, és “minek az” felkiáltásal kihagyják, aztán a talajból felszívódó nedvesség sókivirágzást okoz a téglákon.
   Lehet egy rosszul elvezetett ereszcsatorna is, amiből a víz a kerítésre folyik, vagy a fedlapon nincs vízorr, és az esővizet rávezeti a téglára, aztán befolyik a falba…. és hasonlók.
   Ennek érdemes a végére járni, és ha megoldható, akkor megszüntetni. Egy folyamatosan ázó tégla azért nem lesz olyan hosszú életű, mint ami szárazon van., nem a salétrom, hanem a vizesedés miatt. A salétrom csak a figyelmeztető jel.

   A salétrom eltávolító 1700 Ft/liter +áfa áron kapható.
   Az impregnáló 2200 Ft/liter+áfa áron kapható. 0,7 liter/m2 az anyagigénye.
   Ezekkel a szerekkel maga a kivirágzás orvosolható lesz.

   Megvásárolható a telephelyen, vagy kérésre postázzuk is. (Ha szeretne salétrom eltávolítót vásárolni, kérem előre jelezze, mert nincs mindig raktáron.)

   Remélem, tudtam segíteni!

   Üdvözlettel:

   Vámos Katalin

 • Sz.József:

  Ez kút, először azt hittem kegyhely (elnézést a hozzászólásért)

 • T. Krisztina:

  Tisztelt Katalin!

  A napokban készült el a kerítésünk, nagyon régi, bontott téglából. Ahogy olvasom, megnyugodhatok :), hogy bár ütöttkopottak, mégis erősebbek, tartósabbak mint a fiatalabb társaik 🙂
  A kérdésem a következő lenne: egyenlőre – és lehet, hogy így is marad – sem a fal, sem az oszlopok nem kapnak “tetőt”, fedlapot, csupán egy réteg malter került lezárásként a tetejükre. Kicsit tartok tőle, hogy így jobban vizesedik, bár a kőműves azt mondta, hogy nem mérvadó. Szóval muszáj-e valamiféle tetőszerűséget a falakra, oszlopokra? Impregnálni fogjuk lehetőleg – de pl. most a napokban szakadni fog az eső az előrejelzések szerint, ilyenkor ajánlatos megvárni a teljes (ki)száradását a falnak? és utána, mikor kiszáradt (mert gondolom, a tégla bevizesedik így), akkor impregnálni?
  Válaszát előre is köszönöm, szép napot kívánok.

  • Kedves Krisztina!
   Nagyon megtisztelő, hogy komolyan veszi, amit nálunk tanult! 🙂
   Sajnos a malter nem alkalmas arra, hogy megvédje a tégla tetejét. Néhány év alatt szétmállik, és lepotyog. Mindenképpen rakassanak a kőművessel fedlapokat rá! Lehet az kúpcserép, lapjával vágott tégla, igazából a lényeg, hogy a víz le tudjon folyni róla.
   Ami még fontos, hogy legyen annyi túllógása, és ún. vízorr a fedlapokon, hogy a lecsepegő víz nem folyjon végig a falakon!
   Az impregnálással célszerű megvárni, amíg kiszárad a fal. Nem mindegyik impregnálónak gond, ha nedves alatta a tégla, de ha van rá lehetőség, inkább száraz, és nem felforrósodott falfelületre kenjék rá. És persze ne legyen fagy, pontosabban inkább 13 °C legyen legalább, de ez most nyáron szerencsére nem fenyeget! 🙂

   SOK SIKERT!
   Üdvözlettel:
   Vámos Katalin

 • Hajnalka:

  Tiszteletem
  Vertfalú házamban szeretném a belépő padlóját bontott téglával, vagy hódfarkú cseréppel kirakni. Egy 3*3as helységről van szó. A padló beton aljzat, teljesen száraz.
  Kérdésem, hogy milyen ágyazat javasolt inkább a betonra: száraz, avagy habarcs, esetleg csemperagasztó? Nem fogja-e a tégla lezárni még jobban a levegőzést és a nedvességet, és azt a fal felszívni?
  Válaszukat köszönöm!

  • Kedves Hajnalka!

   Köszönjük a kérdést!

   A beton már kb 80%-ban vízzáró. Telibe lehet csemperagasztóval kenni, valószínűleg nem fog rontani a helyzeten. A beton már úgyis vízzáró.
   Szellőző impregnáló javasolt a téglára, a szilikonos Universal ilyen. Az ára 3700 Ft/liter, és kb.2 m2-re elegendő.

   A padlóra javasoljuk alapjával vágott tégla szeleteket vagy a padlástéglát félbe vágva lapjával. Mindkettő kb. 2 cm vastag.

   Üdvözlettel: Vámos Katalin

 • Farkas Zsanett:

  Szeretném megrendelni! Lehetséges ez?
  Üdv.
  Zsanett

  • Kedves Zsanett!
   Elnézést, valamilyen technikai hiba miatt nem kaptam meg az üzenetet.
   Remélem, aktuális még!
   Természetesen meg lehet rendelni, kérem írjon nekem üzenetet arról, mit szeretne pontosan, az info@teglarium.com címre, és válaszolok. Telefonon is hívhat, ha jobban szeret élőben kommunikálni, a számom 062048315553
   Köszönöm!
   Vámos Katalin

 • Bódis Csaba:

  Tisztelt Cím!
  Telefonbeszélgetésünk alapján szeretnék egy faragott bontott tégla házszámot rendelni. A minta az a 25 szám amit a képeken láttem . A faragott házszám: 25. Köszönettel Bódis Csaba

  • Kedves Csaba!
   Rengeteget kerestem a levelét, miután beszéltünk, és sehol nem találtam. Még szerencse, hogy most észrevettem!
   Remélem, még aktuális!
   A faragás 3000 Ft domború betűkkel, és még hozzá a padlástégla 1000 Ft. Le tudjuk vágni 2-3 cm vastagra, ha fel szeretné ragasztani, az még 500 Ft.
   Írok a megadott e-mail címre egy részletesebb választ. Ne felejtse el a spam mappát is megnézni, sokszor oda érkeznek meg a leveleink!
   Köszönöm!
   Vámos Katalin

 • Róka László:

  Tisztelt Vámos Tamás úr.

  Szeretnék rendelni Öntől”Universal” típusú Tégla impregnáló folyadékot.A leírás alapján a kültéri használatkor lehet felhasználni. Szeletelt téglából raktuk ki a kerti féltetős pihenőhelyet. Szeretném leápolni a felületet.

  Várom megtisztelő válaszát.

  Róka László.

  0036204408978

  • Kedves László!

   Jól választott, valóban az Universalt ajánljuk kültéri felhasználásra, amikor az eső, jég, fagyok igénybe veszik a bontott tégla felületeket.
   Kérem, írja meg, mekkora felületet szeretne kezelni, az info kukac teglarium.com címre, és küldök árajánlatot.
   DPD futárral is lehet küldeni, ha messze lakik.
   (Levelemet ellenőrizze a spam mappában is, mert némelyik levelezőprogram oda teszi.)
   Köszönjük a bizalmat!
   Üdvözlettel: Vámos Tamás

 • Rihó Natália:

  Az utolsó képen melyik téglatípus látható?

 • Szabó Viktoria:

  Tisztelt Teglarium!
  Keszult 3×5=15 M2 beton alap / terasz/ ezt szeretnem toscan tipusú terasza alakitani, évek óta ez a vágyam!
  Sajnos az egesz tegla 6,5cm az nem jo mert az mar magas, ja es van egy lépcső amiről le lépünk a teraszra azt is burkoló kellene, idojaras álló / tel/ nyár legyen. Hogyan kiviteleződik ez e történet? Önök meg tudjak csinalni? Vállalnak ilyet? Mennyi a tegla ( magasságában felezve? Lehet ilyet egyáltalán?) mennyi a tegla ara 15 M2-re es a munkadíj?
  Segítő közreműködését koszonom!
  Viktoria
  06 30 2444242

  • Kedves Viktória!

   Köszönjük a kérdést!
   Remélem, tudunk segíteni az álmok elérésében! 🙂

   A téglából készülnek 2 cm-es lapok is, ami ide kiváló lesz.
   Kivitelezésre sajnos nincsen kapacitásunk.

   Készítettem egy árajánlatot, amiben minden anyag benne van. Itt nem tudok mellékletet feltölteni, de a megadott e-mail címére elküldöm.
   Üdvözlettel: Vámos Katalin

 • Hingyi Sándor:

  1.5cm téglavastagsággal számolva, mekkora lesz az aljzatbetontól számított magasság? Milyen vastagságú a csemperagasztó réteg a tégla alatt?

 • Zrupkó János:

  Üdvözlöm!
  100 m2 felületre piros külső téglaszeletet szeretnék vásárolni, amihez dekorációként még 10 db pecsétes felével szeletelt téglát is szeretnék, erre kérnék árajánlatot.
  Köszönettel,
  Zrupkó János

 • Kiss Zoltán:

  Kedves, segítőkész, gyors, korrekt csapat.
  Villám gyorsan reagáltak a rövid határidőre, nagyon köszönjük. A megrendelt árút kaptuk, nagyon meg vagyunk elégedve, szívből ajánljuk mindenkinek!
  További sok sikert kívánunk.
  Üdv: Kiss Zoltán

 • Madarassy Mária:

  Tisztelt Téglárium!

  Egy régi ház felújításán dolgozunk, most szembesültem vele, hogy a padlástéglából kialakított padlónk a pincében fugafátyolos lett. Sajnos nem lett impregnálva a lerakás után egyből, a réseket kifugázták, és most nem tudom letisztítani a padlástéglákat. Tudnának ajánlani valami szert, amivel le tudnám szedni a fuganyomokat?

  Előre is köszönöm a válaszukat.

  • Kedves Mária!

   Köszönjük a bizalmat!
   Sajnos a legnehezebb a rászáradt fugát leszedni. Remélem, még nem impregnálták le közben!
   Ait javasolni szoktunk, az a sósavas tisztítás, és a drótkefézés. Más nem nagyon van, amit tudnék mondani.
   A falat drótkefével (inkább sarokcsiszolóval drótkoronggal, mint szabadkézzel) átdörzsölik, és így el lehet távolítani a durvább foltokat. Amit nem szedett le a drótkorong, azt le kell savazni. (A savazásnál legyenek elővigyázatosak, mivel a sósav méreg!) Sósavval kenjék be a téglákat, hagyják pezsegni, ekkor jó esetben feloldja a szürke hártyát, majd kefével ismételten át kell menni rajta, így előjön a tégla eredeti szép színe és textúrája. Az erősebben szennyezett területeken esetleg meg lehet ismételni a folyamatot. A drótkefével vigyázzanak, ne marjon bele mélyen a téglába.

   A munka végeztével érdemes impregnálni, padlóra az Universal, vagy a Téglabalzsam a legjobb.
   https://www.teglarium.com/bontott-tegla-megoldasok/impregnalo-es-feluletkezelo-anyag/

   Remélem, tudtam segíteni, szívesen segítünk bővebben is, élőszóban egyszerűbb, kérem, hívja fel Vámos Tamást a 0620337714-es számon!
   Sok sikert! Örülnénk ha visszajelezni, milyen eredményre jutottak!

   Üdvözlettel:
   Vámos Katalin

 • Francsics Zsuzsa:

  Kedves bontott téglás kedvelő !

  Szeretném megkérdezni, járdát készítettünk bontottból és homokkal töltöttük a fuga helyeket, ha lenolajjal lekezelném a téglákat javítana a színén ( ugyanis kicsit fakult, ) és a téli töredezésen azaz a fagyás általi hibákon javítana?

  Köszönettel veszem szíves válaszát.
  Fné

  • Kedves Fné!
   Köszönjük a kérdést!
   A homokkal feltöltött fugával teljesen jól működik a burkolat. A régi, jól kiégetett tégláknak önmagában is jó fagyálló képességük van. Impregnálással ez 100%-ra hozható fel. Akkor működik igazán a felső oldal impregnálása, ha a tégla jó vízelvezetésű aljzatra kerül, ahonnan nem tudja felszívni a nedvességet, és ki van fugázva!
   Abban az esetben viszont, ha a tégla minden oldalról nedvességhez tud jutni, akkor csak a felső oldalát kezelni fagy ellen nem célravezető, mivel a víz ennek ellenére is be tud hatolni a téglába. Ilyen esetekben mártva célszerű impregnálni, ami viszont elég költséges, és nem a lenolaj a legalkalmasabb erre, hanem tartós hatóanyagú, speciális impregnálószer. (Pl. nálunk az Universal elnevezésű.)
   Ami a leginkább működőképes ilyen esetekben, ha néhány évente, amikor keményebb fagyok után esetleg előfordul, hogy kifagy néhány tégla, ezeket a darabokat pár perc alatt kicserélni. Szerencsére a homokkal feltöltött fuga könnyen kezelhető.
   A színének a sötétítésére attól még alkalmas a lenolaj, a felső oldalának bizonyos mértékű védelmet is nyújt. A lenolaj hátránya azonban, hogy évről évre ismételni kell, mivel rendkívül hamar lebomlik. Ráadásul utána mással nem kezelhető!
   Kínálatunkban többféle impregnáló található. Ami a szín sötétítésére alkalmas, és a kocsibeállón jelentkező igénybevételre is megfelelő, az a Téglabalzsam. Gyönyörűen mélyíti a tégla színét, és hosszútávú, évtizedes védelmet nyújt. (Sajnos itt is igaz, hogy ettől még a többi oldal védtelen a vízzel szemben, ha homokba rakott a tégla.)
   Sok sikert kívánunk, ha van még kérdése, írjon bátran!
   Vámos Katalin, Téglárium

 • Szegedi Dávid:

  Tisztelet Tèglárium.

  Nálunk adott egy fedett tornác és fedett terasz, szeretnénk szeletelt tegla padlót csinálni de nem vagyunk benne viztosak mennyire tartós. Illetve a lépcsőt is szeretnénk téglával burkolni. Mennyire birja az időjárást a tégla burkolat? Milyen időközönként érdemes ujraimpregnálni?

  • Keves Dávid!
   Köszönjük a bizalmat!
   Abban az esetben, ha a padlón már most is van beton, akkor arra nyugodtan lehet burkolni, ugyanúgy, ahogy bármilyen más járólappal burkolna. Fontos, hogy a ragasztó teljes felületen legyen a szeletek alatt, ne csak “pogácsázva”, így teljes felületen felfekszik, és az alatta lévő réteggel együtt bírja a terhelést. Miután megkötött a ragasztó, ki kell fugázni az erre a célra kapható dísztégla fugázóval. (5 színben forgalmazzuk.) https://www.teglarium.com/csemperagaszto-fugazo/
   Érdemes odafigyelni arra is, hogy a háztól kifelé legyen egy kis lejtése a felületnek, hogy a víz el tudjon folyni róla.
   Kiszáradás után pedig jöhet az impregnálás. Az Universal (színtelen), és a Téglabalzsam (színmélyítő) való ide.
   https://www.teglarium.com/csemperagaszto-fugazo/impregnalo-es-feluletkezelo-anyag/
   Mindkettő hosszútávú megoldást nyújt. Akkor kell újra kenni, amikor azt tapasztalja, hogy a kiöntött vizet beissza a tégla. Amíg a vízcseppek összefutnak a felületen, mint pl. egy esernyőn, addig működik az impregnálás. Ezekkel az anyagokkal védve évtizedekig bírnia kell. A régi téglák önmagukban is sokkal jobban bírják a fagyot, mint a ma gyártottak, impregnálva gyakorlatilag tejesen jól működnek. A természetes hatásuk pedig páratlan, vidékies stílusú házaknál a leggyönyörűbb! 🙂
   Keressen nyugodtan, akár telefonon is! Örömmel segítek!
   Üdvözlettel: Vámos Katalin

Bemutatkozás
Új telephely

Elérhetőségek:
A régi telephely a Tatai utcában megszűnt!

Új címünk 2024.07.03-tól:

1151 Budapest, Károlyi Sándor út 115-117.
(A kerítésen molino mutatja, hol kell bemenni.)

Térkép:

NYITVA:

HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 8-18 ÓRA KÖZÖTT

Rendelések, árukészlet, határidők:

Akiket kereshet:

Telephelyi irodai telefon
:
Zsoldos Tünde
06 20 284 29 40

Muhari Benjamin tulajdonos, ügyvezető
06 70 370 70 22

Adminisztráció, számlázás, e-mail, "nem érem el a telephelyet" típusú kérdésekben:
Vámos Katalin
06 20 483 15 53
info@teglarium.hu

Pecsétes és faragott téglák:
06 20 483 15 53

Muhari Eszter társtulajdonos
06 70 946 45 71

Figyelem! Új e-mail címünk van!
(A régi is működik, de erre fogunk áttérni.)

Új e-mail: info@teglarium.hu

A kollégákat rengetegen hívják, ha nem veszik fel azonnal a telefont, türelmüket kérjük, mindenkit igyekszünk visszahívni! Sürgős esetben SMS-ben kérjen visszahívást! Megértésüket köszönjük!

HVG TANÚSÍTVÁNY

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

var head = document.getElementsByTagName('head')[0]; scriptObj = document.createElement("script"); scriptObj.setAttribute("type", "text/javascript"); scriptObj.setAttribute("charset", "utf-8"); scriptObj.setAttribute("async", true); scriptObj.setAttribute("src", 'https://front.optimonk.com/public/1155/js/preload.js'); head.appendChild(scriptObj);

Ez a weboldal ún. sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérjük, hogy engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. Még több info

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal (ahogy minden más weboldal is,) ún. "cookie"-kat, azaz "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "engedélyezem" feliratra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Köszönjük, ha velünk tart!

Bezárás