Borospince_1

 

Egy kedves látogatónk megkért bennünket, mondjuk véleményt a borospincéről, amit építtetett valakivel.
Kicsit vonakodva álltunk a kéréséhez, hiszen rengeteg időt, energiát, és nem utolsó sorban pénzt fektetett bele, nem szerettük volna elvenni az örömét.
Végül mégis megírtuk az észrevételeinket, kihangsúlyozva, hogy a dolog lényege elsősorban az, hogy örüljön a szép pincének.
Most – az ő engedélyével  – azért tesszük közre neki írt levelünket, hogy tanulságul szolgáljon azoknak, akik ezután vágnak bele hasonló borospince építésébe.

 

 

 


Ezt a levelet kaptuk:

Tisztelt Vámos Úr!

A segítségét, véleményét szeretném kérni a következőben – úgy látom, érzem, Ön a téma szakértője.
A kivitelezőm a következő (lásd kép) hagyományosnak mondott boros pincét építette családomnak, végül a téglát is ő hozta. (kisméretű téglából, oldalszigetelés nélkül, 4m-re a föld alatt, tégla mögött tömörített agyagos földdel)
Összességében ötletesnek tartom, elégedett vagyok (!?) és szerintem szépen megépített. De nézelődtem az Önök oldalán és ott a tégla falak, burkolatok élettel telibbnek és színesebbnek tűnnek – ami tetszik.

Mi lehet a megoldás, illetve a különbség oka?

Fény hiány?
Vagy földből jövő enyhe folyamatos vizesedés?
Vagy kell-e még tisztítani, esetleg lekenni valamivel?
Vagy ez így szép és rusztikus?
Ön jól megépítettnek látja? (fuga szélesség, mélység? Színösszetétel? Monogramos elem használata?)
Családnak kifejezetten tetszik így ahogy van, de én még kissé bizonytalan vagyok.
Ha ideje engedi, kérem szíves visszajelzését, köszönöm!

 

 Ezt a választ írtuk:

 

” Tisztelt ………….  !

Hát, nagyon nehéz feladat elé állított bennünket!

(Gondolkoztunk, leírjuk-e egyáltalán, hiszen a mi véleményünk is csak egy vélemény, ne tulajdonítson többet neki, mint amennyire szükséges. Ne engedje, hogy elvegyük az örömét, hiszen egy csomó pénzt beleölt, mi meg itt jól megkritizáljuk.)

Összességében igaza van a családjának, és Önnek is.

Igaza van a családjának, mert egy szép pincét építettek, biztosan rengeteg munka, idő, energia van benne. Szépen kitalálták a formát, a bemélyedésben kialakított boltozat is ötletes. Szóval egy nagyon jó kis borospince lett, biztosan jókat fognak beszélgetni, borozgatni benne. Ez a lényeg.

Amit Ön érez, annak is van azért alapja, akad néhány apró szépséghiba, de ezt valószínűleg nem fogja észrevenni más, mint Ön, aki a saját művét nagyítóval szemléli, és mi, akiknek rááll már a szemünk, hogy minden apróságot észrevegyünk- hiszen ebből élünk.

Borospince_2
A beépített téglák között látszódó feketés, barnás téglák kémény bontásából származnak, ezeket inkább nem kellett volna beépíteni, vagy ha nem volt más megoldás, legalább úgy kellett volna fordítani, hogy a kormos fele a nem látszó oldalon legyen.

A téglákon látható fehér foltosodás két okból lehet:

1. A talajból szivárgó nedvesség kicsapódásából adódó salétromosodás; (talán ez még kicsit korai lenne, ezért bízzunk benne, hogy inkább a másik ok:)

 

 

 

2. A beépített téglák meszesek voltak.

Mindkettőre gyógyszer lesz, ha a falat drótkefével (inkább sarokcsiszolóval drótkoronggal, mint szabadkézzel) átdörzsölik, és így el lehet távolítani a durvább foltokat. Amit nem szedett le a drótkorong, azt le kell savazni. (A savazásnál legyenek elővigyázatosak, mivel a sósav méreg!) Sósavval kenjék be a téglákat, hagyják pezsegni, ekkor feloldja a  fehér hártyát, majd kefével ismételten át kell menni rajta, így előjön a tégla eredeti szép színe és textúrája. Az erősebben szennyezett területeken esetleg meg lehet ismételni a folyamatot. A drótkefével vigyázzanak, ne marjon bele mélyen a téglába.

A salétromosodással igazából nem nagyon lehet hosszú távon mit kezdeni, ideiglenesen el lehet így bánni vele, de néha meg kell ismételni a fentebb leírt műveletet. Lehet kapni salétromosodás elleni szert is, ezzel még nem dolgoztunk, de esetleg ki lehet próbálni..

A meszet szépen le kell  a savnak szednie, mi is ezzel dogozunk.
Ezután színesebb, élettel telibb lesz a színe a tégláknak!

Le lehet esetleg kenni különböző minőségű és áru olajokkal, ez ízlés dolga. Az olaj szépen kiemeli a színeket. Esetleg egy nem látszódó részen tegyen próbát.  Az is szempont lehet, hogy a pincénél éppen a falak lélegzése a lényeg, ha nagyon beitatja olajjal, azzal a pólusokat eltömíti, és oda a klíma.

Hagyományos borospince bontott tégla beépítésével

 
A kőművesek előszeretettel csinálják a fugázást a képen is látható módon, mivel nekik sokkal egyszerűbb építés közben a malterből annyit rakni, hogy az a téglák közét kitöltse.
Így megspórolnak egy elég macerás munkafolyamatot, amikor a fugákat szépen kihúznák, kialakítva benne a homorulatot.
Sajnos a szürke malter így kikenődik a csorba széleken, ettől a fuga hol szélesebb, hol keskenyebb, összhatásában szabálytalan lesz.

A téglákat a szürke malter összekeni, és azok elveszítik a természetes színüket.

A csorbaság egyébként beleférne, hiszen a bontott téglához hozzá tartozik, csak a homorú fuga éppen kiemeli, és széppé teszi ezt, a síkra húzott fuga pedig elcsúfítja.
A fugázás utólag már nem változtatható, de azért szép így is.
Van akinek egyébként éppen ez a fajta sík fuga tetszik.

A fugák szélessége megfelelő.

Pince kép

Ide tartozik még, hogy a téglakötés akkor szabályos, ha a tégla felénél jön a következő sorban a fuga, ez néhol elcsúszott néhány centit, de valljuk be, ez már tényleg szőrszálhasogatás, nem volt könnyű dolga a kőművesnek sem. A mi szemünknek kicsit furcsa a ferdén rakott falazat és a vízszintes sorok találkozása, elképzelhető, hogy ennek van valamilyen szerkezeti oka, ami a képről nem derül ki.

Talán a pecsétes téglákat a boltív körül egyenletesebben is ki lehetett volna osztani. Nem kell félni ilyen kis felületeknél a 15×15-ös méretű kivágott (de a vágott  éleken lesimítvott!) pecsétjel, vagy monogram beépítésétől sem. Itt is igaz a szabály, hogy kis felületbe kis minta/kis osztásköz a szép. Azért így is kellemes az összhatás, csak tudja, kibicnek semmi sem drága!

Más rosszat akkor sem fogunk mondani, ha kifejezetten kér rá. 🙂
Kívánjuk, hogy örömére szolgáljon a borospince! Ha a savazást megcsinálja, biztosan át fogja lépni azt a határt, amikor már azt tudja mondani, hogy a többi nem számít…

Nagyon ötletes, hangulatos kialakítású helyet építettek! Gratulálunk hozzá!

További fotókat talál a borospince fotókról a galériában.


Be Sociable, Share!

5 hozzászólás “Tanulságok egy borospince építése kapcsán…” bejegyzésre

 • Gabi:

  Helló!

  Nálunk is kőművesek rakták a bontott téglaburkolatot. A rakás és a fuga mélység tökéletes. Egy bajunk van, hogy úgy fugáztak, mintha csempét fugáznának – azaz merevül bekenték az egészet, aminek az lett a következménye, hogy a tégla elszürkült…:(

  (Amikor szóvá tettem, hogy én úgy hallottam, ezt nem így szokták, akkor – közölte a kőműves, hogy aki ilyet állít, az nem tanulta ezt a szakmát… és határozottan állította, hogy ezt bizony így kell fugázni.)

  A kérdésem: Ha most, fugázás után átkennénk az egészet sósavval, az javítana a helyzeten? Töményen kenjük a sósavat vagy hígítsuk? Akkor is használ a sósavazás, ha már volt impregnálva?

  Köszönettel!
  Gabi

 • Téglárium:

  Kedves Gabi!
  Sajnos nem Te vagy az első, aki ezzel a problémával szembesül. Tipikus esete annak, amikor a kőműves gyorsan túl akar lenni a dolgon, gondolkozni és plusz munkát végezni a szépség érdekében pedig nem akar.
  Ez a leggyakoribb probléma, ahogy a szeletelt téglát el lehet rontani.

  De előre nézzünk, a siránkozás nem old meg semmit.

  Mivel az impregnálás éppen arra való, hogy ne jusson a téglába nedvesség, a sósav pedig vizes bázisú, nem valószínű, hogy a problémát megoldja. Impregnálás nélkül sem szokott már segíteni, mikor a fugázó a téglára rászárad.
  Egy kis darabon meg lehet azért próbálni, elég olcsó a sósav. Hátha…
  Nem kell higítani, viszont védőruha, maszk legyen rajtatok!

  Amit még meg lehet próbálni, lecsiszolni az egész felületet tégláig a flexre felszerelhető műanyag csiszolótárcsával. A tépőzárasat nem ajánlom, drágább is, meg a súrlódási hő miatt elég hamar leolvad a tépőzár. Olyat vegyetek, aminek teljesen síkra felfekszik a felületre a lapja, ne a lamellásat. Egyszóval azt ellenőrizzétek vásárláskor, hogy a csiszolópapír teljes felületen felfeküdjön a csiszolandó felületre.
  Érdemes egy durvább és egy finomabb papírral csiszolni, először a durvával, mert gyorsabban szedi, aztán a finomabbal, mert eltünteti a karcokat.
  Ha sikerült a szürke máztól így megszabadulni, akkor újra lehet felületkezelni.
  Reménykedjünk abban, hogy a felületet síkra rakta a kőműves, mert ha nem, akkor az is lehet, hogy foltos lesz, mert ahol kiemelkedik, ott leszedi, ahol mélyebb, ott meg nem.
  Nem biztos, hogy lesz rá tökéletes megoldás, de jó esetben sikerül megoldani.
  Ha elakadtok menet közben, hívjatok!
  Sok sikert kívánok hozzá!
  Tamás

 • Gabi:

  Kedves Tamás!

  Köszönöm a választ!

  Két jó hírem van:

  Kipróbáltuk a savazást egy kis felületen és úgy tűnik működik!

  A kőműves főnöke minden ellenvetés nélkül elfogadta, hogy a szürke réteget le kell szedni, de ami még jobb, már hozott is egy fugázópisztolyt. Maradt ugyanis még fugázandó felület és azt már azzal fogják csinálni!

  Tehát a régit lesavazzuk, a maradékot pedig úgy fugázzuk, ahogy kell. 🙂

  Gabi

 • Téglárium:

  Örülök a jó hírnek!
  Közben a Facebookon készült erről egy bejegyzés, itt meg lehet nézni:
  https://www.facebook.com/Teglarium

  Annyi biztos, hogy még nagyobb hangsúlyt teszünk ezután a vevők tájékoztatására. Egyébként nálunk vettétek a téglát?

  Üdv:Tamás

 • Gabi:

  háát, nem, máshol vettük.

  Még egyszer köszönöm a segítséget!

Itt lehet hozzászólni !

*

Bemutatkozás
Új telephely

Elérhetőségek:
A régi telephely a Tatai utcában megszűnt!

Új címünk 2024.07.03-tól:

1151 Budapest, Károlyi Sándor út 115-117.
(A kerítésen molino mutatja, hol kell bemenni.)

Térkép:

NYITVA:

HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 8-18 ÓRA KÖZÖTT

Rendelések, árukészlet, határidők:

Akiket kereshet:

Telephelyi irodai telefon
:
Zsoldos Tünde
06 20 284 29 40

Muhari Benjamin tulajdonos, ügyvezető
06 70 370 70 22

Adminisztráció, számlázás, e-mail, "nem érem el a telephelyet" típusú kérdésekben:
Vámos Katalin
06 20 483 15 53
info@teglarium.hu

Pecsétes és faragott téglák:
06 20 483 15 53

Muhari Eszter társtulajdonos
06 70 946 45 71

Figyelem! Új e-mail címünk van!
(A régi is működik, de erre fogunk áttérni.)

Új e-mail: info@teglarium.hu

A kollégákat rengetegen hívják, ha nem veszik fel azonnal a telefont, türelmüket kérjük, mindenkit igyekszünk visszahívni! Sürgős esetben SMS-ben kérjen visszahívást! Megértésüket köszönjük!

HVG TANÚSÍTVÁNY

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

var head = document.getElementsByTagName('head')[0]; scriptObj = document.createElement("script"); scriptObj.setAttribute("type", "text/javascript"); scriptObj.setAttribute("charset", "utf-8"); scriptObj.setAttribute("async", true); scriptObj.setAttribute("src", 'https://front.optimonk.com/public/1155/js/preload.js'); head.appendChild(scriptObj);

Ez a weboldal ún. sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérjük, hogy engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. Még több info

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal (ahogy minden más weboldal is,) ún. "cookie"-kat, azaz "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "engedélyezem" feliratra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Köszönjük, ha velünk tart!

Bezárás