SZELETELT TÉGLA
RUSZTIKUS MEDITERRÁN STÍLUSHOZ

Szeletelt tégla, ahova az egész bontott tégla nem fér el!

Téglaszeletek, téglaszél, burkolótégla néven is ismerheti!

 

A szeletelt tégla kiválóan alkalmas kül-és beltérbe, padlóra, falra, lábazatra, ablak szemöldök díszítésére, kerítés burkolására, lakásdekorációra, sőt, akár még bútorokat is építhetünk belőle.
A szeletelt tégla felületkezeléséről, impregnálásáról a blogban fogunk bővebben írni, a gyakori kérdések között!

A tégla szeletelésekor az egész téglát általában hosszában vágjuk fel. Ebből keletkezik a 30 cm hosszú tégla szelet, aminek a magassága megegyezik a nagyméretű tégla magasságával,  azaz  kb. 7 cm-el.  Ha kisméretű téglát vágunk fel, akkor a tégla szelet mérete, 25×6 cm lesz.  A szeletelt tégla vastagságát 1,3 cm-re  szoktuk vágni, de igény szerint bármilyen vastagságban rendelhető.

Mediterrán épületek, belső terek hangulatának nélkülözhetetlen kelléke ! A külső téglaszelet rusztikus, bensőséges hatású a lakásban.

A két téglaszél a külső szelet, ezért van az, hogy a külső szelet mindenhol drágább, mivel 1 téglából kijön 6 belső, és 2 külső szelet!

Ha a nagyméretű egész tégla szeletekből akarunk burkolni, akkor 1 m2-hez  39 db szeletelt téglát számoljunk. A kisméretű téglából 47 db szelet kell.

A mennyiségeket 1,5 cm-es fugával számoljuk.

Sokan kérdezik: “-Miért kell ilyen széles fuga?”

Mivel az így készült téglaszelet nem egyforma méretű darabokból áll a töredezett szélek és a gyártási méretpontatlanság miatt, miközben rakja belőle az ember a sorokat, könnyen megeshet, hogy azok elcsúsznak a vízszintestől, ha nagyon egymásra szorítjuk őket.  Kb. ez a 1,5 cm elegendő arra, hogy kiegyenlítsük a görbe éleket.

Külső szelet:

A tégla két széléből lesznek a külső szeletek, amiket a falra felragasztva ugyanolyan felületet kapunk, amilyet az egész téglából falazott falak esetében megszoktunk.

Bontot tégla burkolat külső szeletből_2

Az az előnye ennek, hogy ezzel a módszerrel ott is létrehozhatunk mediterrán, vagy rusztikus stílust, ahol eredetileg az nem volt elképzelhető. Eltakarhatunk vele csúnya felületeket vakolás helyett, és így egy időtálló, ráadásul különleges falunk lesz.

 

A külső szelet ára 5000  Ft/m2. 
Konyhakészre tisztítva (savazva) 7500 Ft/m2.

A normál külső szeletet még felrakás után csiszolni és savazni kell. Beltérben a savazott szeletet ajánljuk, mivel porral és kellemetlen szaggal jár a csiszolás. A savazottat fugázás után egyből lehet impregnálni, kevesebb a helyszíni élőmunka igény, ami sokszor drágább, mint a két termék közötti árkülönbözet.

(Kiskereskedelmi cégünk áfa mentes!)

 Belső szelet:

A készlet 1,3 cm vastag, de bármilyen méret rendelhető.

Az ára: 2000 Ft/m2

(Kiskereskedelmi cégünk áfa mentes!)

(A felrakást 1.5 cm-es fugával ajánljuk. Nagyméretű téglából 39 db/m2, kisméretűből pedig 47 db/m2 mennyiséget számolunk. Ha darabszámra szeretné megvásárolni a szeleteket, akkor ebből a mennyiségből kell visszaszámolni.)

A belső szelet felülete sima.

A vágással kapunk egy nagyon szép textúrát, hasonlót a múzeumokban látható kőzetmintákhoz, benne “zárványokkal”.  Ez a tégla anyagában lévő különböző színű agyagdarabok miatt van így.

!! FONTOS !!

Mivel a szeletelt tégla ipari vizes vágóval készül, nem látszik rajta a vágás nyoma.  (Néha lehet látni olyan burkolatokat, ahol körkörös vonalak vannak a téglában, ez a vágótárcsa  szélének a benyomódásából származik.) Előnye még ennek a technológiának, hogy a tégla szeleteket nem kell egyenként lemosni felrakás előtt.

A szeletelt tégla minimális szaktudással házilag is felrakható sima, vakolt, dryvit, ytong, valamint gipszkarton felületre.

A tégla szeletek beépítéséhez hasznos tudnivalókról fogunk írni a blogban, a gyakori kérdések között!

Egy kis kitérő a szállításról:
(Bővebben itt olvashat róla:  https://www.teglarium.com/szallitas/)

A tégla szeleteket kérésre műanyag rekeszekbe csomagoljuk, amelyeknek 500 Ft a betétdíja. 
(A rekeszekről nyugtát adunk, amit a visszaváltáshoz kérünk hozzon magával! Amikor a rekeszt, raklapot visszahozza, az árát visszaadjuk. )

Ez a méret  praktikus, mivel könnyen mozgatható akár szállítás, akár munka közben.

Kb. 50 m2-es mennyiségtől már raklapon szállítunk, az oldalfalas raklap betétdíja 5.000,- Ft, vagy 2500 Ft Eur raklapon, fóliázva. Mindkettő visszaváltható, amennyiben sérülésmentes.

A telephelyen targoncával fel tudjuk rakni a raklapokat, ennek 500 Ft-os díja van.
Érdemes végiggondolni, a lerakodást hogyan tudja megoldani. Van-e a közelben targonca, vagy hívni kell néhány gyors kezű munkást, hogy a járműről gyorsan le lehessen szedni a téglát.

Vannak olyan teherautók, amelyiken van daru, ha ezzel sikerül szállítani, akkor minden gond megoldódik! 800 Ft szokott lenni a daruzás, illetve vannak olyan szállítók, akik hosszab távoknál már ajándékba adják a rakodást.
Emelő hátfalas autóknál is egyszerű dolgunk van, mert a raklapokat le tudják engedni a terepszintre, ahol már ún. “békával” mozgatni tudják. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy szilárd aljzat legyen.

Műanyag kosarakban szállítjuk a téglát

 

 

A belső szeletből rakott burkolatok kevésbé rusztikusak, formájuk egyenletesebb. Jobban illenek a modern épületekhez.

Modern homlokzat szeletelt téglából

Akár külső, akár belső tégla szelet készül a burkolat alapanyaga, szépen mutat néhány pecsétes felével szeletelt tégla a többi között, ezzel megbonthatjuk a monoton textúrát. Vigyázzunk, ne essünk túlzásba, ha túl sokat rakunk közé, zavaró lehet a tobzódás!

Ökölszabályként elmondható, hogy m2-ként 1-1 darab beépítése a legoptimálisabb.

Vegyes méretű szeletelt tégla:

A háromnegyedes, feles hosszúságú téglák szeletelésekor készül a vegyes méretű szeletelt tégla.  A hosszuk attól függ, éppen mekkora a törött tégla hossza.

Vegyes méretű belső tégla szeletek

Ebből a típusból lehet a leginkább rusztikus stílusú felületeket kirakni.

Ha a szeletek vegyes méretűek,  akkor a külső szeletek ára 3500 Ft/m2,
a belső szeleteké pedig 1500 Ft/m2.
(Kiskereskedelmi cégünk áfa mentes!)

Vegyes méretű téglát a törött téglák szeletelésekor kapunk, ezért  elég kevés készül belőle.  Érdemes időben megrendelni, mivel gyorsan elkapkodják!

 

Az itt szereplő képen látható falat például vegyes méretű külső szeletekkel burkoltuk.

Vigyázni kell azonban a válogatásnál, hogy egyenletesen osszuk el a burkolatban a különböző hosszúságokat, és hogy a fugák ne csússzanak el a vízszintestől. Ha nem ügyelünk, könnyen össze-vissza felületet kapunk, ami aztán nem lesz szép.

Lapjával szeletelt tégla:

A lapjával szeletelt tégla akár a belső szeleteket akár a külső szeletek kéri

az ára 6000 Ft/m2. 

(Kiskereskedelmi cégünk áfa mentes!)

Lapjával vágott szeletelt tégla

Mivel a mérete nem a nagyméretű téglánál megszokott hosszú él, hanem 30×15 cm, ezért sokkal inkább  a fali csempe arányaira hasonlít.

Lapjával vágott szeletelt tégla belső szelete

 

Felhasználható rengeteg módon, pl. padló burkolására, vagy falburkolatnak oda, ahova mások csempét szoktak rakni, vagy akár a homlokzatot is burkolhatja vele:

De ennek a látványa sokkal egyedibb!

Lapjával vágott téglával burkolt homlokzat

Lapjával vágott téglából készült kerítés

Keresztbe vágott tégla szeletek:

Keresztbe vágott szeletek

Ezen a fotón olyan szeletelt tégla látható,  amikor a téglát keresztbe fordítva vágjuk fel, így a kapott szeletek kb. 15×7 cm -esek. A színük általában vegyes, de kérésre szín szerint külön is válogatjuk.

Az ára 3000 Ft/m2 belső szelet esetén, a külső szelet 6500 Ft/m2.

Kiskereskedelmi cégünk áfa mentes.

Félbevágott bontott tégla:

(30×7×7 CM): 100 Ft/db, hosszában félbevágott nagyméretű tégla szelet. 

 Pecsétes felével szeletelt tégla:

(30×15×1,6 cm): 500 Ft+a tégla ára.

 

Pecsétes felével szeletelt tégla

 

Pecsétes, címeres tégla szelet

 

 Antikolt szeletelt tégla:

 
Új termékünk a homokfújt szelet, aminek a textúrája nagyon hasonlít a külső szeletekéhez, viszont  magában hordozza a belső szelet és a külső szelet előnyeit is, ami mellette szól.

Az ára 3000 Ft/m2.

Kiskereskedelmi cégünk áfa mentes.
 

A homokfújt tégla a belső szeletekből készül, ezért a szélein nem jelentkeznek annyira a csorbulások, így szabályosabb az éle. Aki szeretne rücskös felületet, de ragaszkodik a tégla pontosabb éleihez, annak előnyösebb a homokfújt.
 
 
Ebben az esetben a savazás munkafolyamata kihagyható a burkolásnál. Nem kell a tisztítással bajlódni, ami a felrakásnál elég időigényes külön munkafolyamat, és a kész téglafal összhatása múlik rajta, hogyan tisztították meg.
 
 
A régi tégla égetési technológiájából adódan az égetésnél a külseje gyorsabban kezdett zsugorodni, ezért hajszálrepedések lehetnek benne, ami az első, külső szeletnél jön elő. A belső szelet a felülettől már távolabb van, ezért ott már nem repedt meg.
 
 
Összességében elmondható, hogy ötvözi a külső rusztikusságát, a belső élénkebb, márványosabb színeivel, a belső textúra izgalmas megjelenésével.
Ezt is meg tudjuk mutatni, ha felkeres minket.
 
 
Szeletelt téglára itt kérjen árajánlatot!
Az ajánlatkéréssel Önnek semmilyen kötelezettsége nem keletkezik!


Az ajánlatkéréssel hozzájárulását adja, hogy a Téglárium Kft. Önnek elektronikus vagy postai levelet küldjön.
Az adatokat harmadik félnek nem adjuk ki, és bizalmasan kezeljük.
Ha adatait töröltetni szeretné, bármikor leiratkozhat a levelekben található linkre kattintva.
Adatkezelés nyilvántartási száma: NAIH-89655/2015.

Be Sociable, Share!
Bemutatkozás
Elérhetőségek:

Vámos Tamás ügyvezető, tulajdonos
06 20 355 77 14
Muhari Benjamin telepvezető
06 70 370 70 22
Vámos Katalin irodavezető
06 20 483 15 53

Telephely:
Budapest, XIV. Tatai utca 1.
INFO@TEGLARIUM.COM
Nyitva 8-17 óráig
hétköznapokon!

Facebook
var head = document.getElementsByTagName('head')[0]; scriptObj = document.createElement("script"); scriptObj.setAttribute("type", "text/javascript"); scriptObj.setAttribute("charset", "utf-8"); scriptObj.setAttribute("async", true); scriptObj.setAttribute("src", 'https://front.optimonk.com/public/1155/js/preload.js'); head.appendChild(scriptObj);

Ez a weboldal ún. sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérjük, hogy engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. Még több info

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal (ahogy minden más weboldal is,) ún. "cookie"-kat, azaz "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "engedélyezem" feliratra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Köszönjük, ha velünk tart!

Bezárás